Megéri drágább SSD-t venni a gamer PC-be?

silicon power ace a55 ssd szilárdtest-meghajtó
Vágólapra másolva!
Papíron nagy a különbség a termékek között, de mi a helyzet a gyakorlatban?
Vágólapra másolva!

Nem vita tárgya, hogy merevlemezekkel összehasonlítva az SSD-k mind szekvenciális, mind pedig véletlenszerű írási és olvasási teljesítményben masszívan gyorsabbak. Akinek lehetősége van rá, annak mindenképp érdemes búcsút vennie a régi mágneses háttértártól, a hétköznapi használat során is irtózatosan nagy különbség van a HDD és az SSD között.

Forrás: Silicon Power

A közeljövőben új számítógépet építeni kívánó gamereket ezen túlmenően egy további kérdés is foglalkoztathatja: konkrétan milyen típusút érdemes vásárolni? A 2,5 hüvelykes formatervet használó, SATA3 csatolófelületű modellek teljesen megfelelhetnek a célnak, viszont az alaplapi M.2 foglalatba illeszkedő, már NVMe protokollt és PCI Express adatsávokat használó darabok többszörösön verik ezeket a teljesítményben.

Cserébe persze drágábbak is: olyan 10 ezer forinttal kerülnek többe az azonos tárolókapacitást kínáló SATA SSD-knél, ráadásul a legolcsóbb új alaplapok egy része még nem támogatja ezeket.

Az EuroGamer most végzett egy összehasonlító tesztet: összeengedték az abszolút csúcsteljesítményű és méregdrága Intel Optane 905P SSD-t egy szintén NVMe-s WD Black meghajtóval, két SATA SSD-vel (Crucial MX500 és WD Blue), továbbá egy 6 terabájtos WD Black merevlemezzel.

SSD vs. HDD: átlagos játékbetöltési idők Forrás: EuroGamer

A szintetikus olvasási eredmények tükrözték a papírforma szerint elvárhatót: a merevlemezt durván helyben hagyták a SATA SSD-k, míg SATA SSD-ket csúnyán lekaratézták az NVMe-s SSD-k.

A játékbetöltési időket mérő tesztek során, azaz valós körülmények között viszont már közel volt óriási különbség az SSD-k között.

A tesztelt öt játékban a merevlemezhez képest a SATA SSD-k átlagosan 45-46 százalékkal csökkentették a betöltési időt, míg a csúcsteljesítményű Intel Optane esetében átlagosan 54 százalékkal redukálódott a töltési idő.

Valós körülmények mellett nagyon jól tartják magukat a SATA SSD-k, ritkán számottevően lassabbak az NVMe-s társaiknál.

Az eredményekhez érdemes még hozzátenni, hogy a használt WD Black merevlemez egy csúcsteljesítményű modell, ráadásul még töredezett sem volt, így elképzelhető, hogy a vásárlók döntő többsége a merevlemezét SSD-re cserélve a fentieknél nagyobb gyorsulást fog tapasztalni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!