Megeszi a penész a régi warezoldalakat

kalóz kisfiú szemkötő warez
A child dressed as a pirate takes part in a Halloween party at the US military camp Bondsteel near the town of Ferizaj on October 30, 2015. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI / AFP / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Most épp a Demonoid fájlmegosztó mondott újból csődöt.
Vágólapra másolva!

A közismert nemzetközi torrentoldalak egészen néhány évvel ezelőttig hírhedtek voltak az ellenállóságukról: akármit is tettek a jogvédők vagy a hatóságok, az üzemeltetőik legfeljebb napokon belül gondoskodtak arról, hogy újból zavartalanul folyhasson rajtuk a warezolás. Persze időnként hatósági akciók hatására vagy egyéb okokból egy-egy bezárta a kapuit, de a többségük teljesen kiirthatatlannak tűnt.

Forrás: AFP/Armend Nimani

Egyre inkább úgy tűnik, hogy csendben véget ért ez a kalóz aranykorszak: a régi nagy torrentoldalak közül már csak néhány maradt meg, ráadásul kifejezetten megbízhatatlanná vált a működésük. A The Pirate Bay rendszeresen technikai gondokkal küzd, egyre gyakrabbak a hosszabb üzemzavarok, például a hírünk írásakor sem volt épp elérhető.

A TorrentFreak beszámolója szerint ugyanez vonatkozik a Demonoidra is. A Deimos becenevet használó tulajdonosát a rendszeres üzemzavarok ellenére az elmúlt hónapokban nem tudták elérni a portál moderátorai, pedig csak ő tudná megoldani a technikai gondokat, másnak nincs hozzáférése a webhely infrastruktúrájához.

A hétvégén megint totálisan leállt az egész a fájlmegosztó, Deimos pedig szokás szerint sehol sincs.

A moderátorok szerint Deimos az elmúlt hónapokban valószínűleg magánéletbeli kihívások miatt nem tudott foglalkozni a Demonoiddal. A múltbéli tapasztalatok alapján a moderátorok úgy gondolják, hogy valamikor csak visszatér majd a fájlmegosztó, de nem kívánnak találgatni, hogy ez mikor történhet meg.

Nem kellene már perek és razziák a régi nagy torrentoldalak elérhetetlenné tételéhez: az üzemeltetőik különféle okokból már alapjáraton is alig képesek működtetni ezeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!