Így gyilkol egy lift: horrorisztikus balesetek az elmúlt évekből

2018.09.22. 21:21

Azt nyugodtan leszögezhetjük, hogy lift nélkül nem lenne, vagy legalábbis kényelmetlenebb volna a nagyvárosi élet. A klausztrofóbiában szenvedők szerint viszont ez nem így van, és egyes balesetek is az ő véleményüket támasztják alá. 

A felvonók nélkül elképzelhetetlen a toronyházak és komoly, többemeletes pincerendszerek, akár parkolóházak, bevásárlóközpontok, stadionok üzemeltetése. A 19. század közepén kezdtek elterjedni az olyan liftek, amelyeket már nem pusztán árucikkek mozgatására, hanem emberek szállítására is használtak. Most, a 21 század elején pedig ott tartunk, hogy elképzelhetetlen egy többemeletes új ház felvonó nélkül. Ezek az eszközök elképesztően sokat fejlődtek a kezdeti időkhöz képes, és számos közülük már komoly technológia bravúrnak számít.

Természetesen elképesztő biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, de még így is előfordulnak rémes balesetek.

Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót, és az biztos, hogy a cikk elolvasása után senki sem fog csak úgy belépni egy kinyíló liftajtón, sőt még az is előfordulhat, hogy inkább a lépcsőzést választja....

1: Guillotine helyett

2003-ban a houstoni Christus St. Joseph kórházban javítás miatt napokra lezárták a liftet. Egy orvos asszisztens, név szerint Karin Leah Steinau csütörtökön és pénteken is a lépcsőt használta, és már nagyon unta az egészet. Szombaton örömmel vette észre, hogy az „üzemen kívül” táblát eltávolították, így a lifthez lépett és megnyomta a gombot. Melléállt egy rezidens sebész, Hitoshi Christopher Nikaidoh, aki szintén azon örvendezett, hogy vége van a fárasztó lépcsőzésnek. A felvonó megérkezett, az ajtók kitárultak. Hitoshi udvariasan előre engedte az asszisztens hölgyet, majd belépett a fülkébe. Félúton járt, amikor az ajtók hirtelen összezáródtak, és a vállánál beszorították a rezidenst, aki próbálta kiszabadítani magát. Természetesen esélye sem volt, az automatikus biztonsági rendszer sem működött, és a fülke elindult felfelé a kapálózó testet magával vonszolva. A nő próbálta nyomni az ajtónyitó gombot, de hiába, és a padló végül leszakította Hitoshi fejét, amelynek társaságában még egy órát el kellett töltenie Karinnak, amíg meg nem érkezett a szerelőcsapat, és ki nem szabadították.

2: Egy hónapig bezárva

2016. január 30-án a kínai Hszian városában az egyik lelakott, többemeletes lakóépület egyik liftje megállt a tizedik és tizenegyedik emelet között. A lakók kihívták a szerelőket, akik meg is érkeztek, konstatálták, hogy nem egyperces munka lesz a javítás, valamint azt is, hogy nincs senki a fülkében, ugyanis az erre irányuló kérdéseikre nem kaptak választ. Magyarán ordítoztak, hogy van-e benn valaki, de senki sem reagált, úgyhogy elhagyták a helyszínt. A fülkét otthagyták félúton beragadva, mondván majd később megjavítják, van még elég felvonó a házban, senkit sem fog komolyan zavarni ez a probléma. Tévedtek.

Épp ekkor kezdődött a holdújév, amely a kínaiak számára az év legnagyobb ünnepe, és több hétig is elhúzódhat. Emiatt a szerelők csak 30 nappal később tértek vissza az elromlott lifthez, bejutottak a fülkébe, ahol egy emberi test maradványait találták. Kiderült, hogy mégis volt valaki aznap ott, csak nem tudott, vagy nem akart válaszolni. A többi lakó szerint az áldozat ugyanis valamilyen mentális betegségben szenvedett, ami miatt sokszor kizárta a külvilágot, és nem kommunikált senkivel. Elképzelhető, hogy azon a napon is egy ilyen „rohama” volt, és ezért nem reagált érdemben. De komoly árat fizetett ezért. A szerelőgárda több tagját letartóztatták az eset után, de ez már senkin nem segít, azon a szerencsétlenen pedig pláne nem, aki napokon át a sötétbe zárva várta étlen-szomjan a halált.

3: Amikor a lift gyártója nem foglalkozik a panaszokkal

2003-ban egy Londonban élő lengyel bankár, Katarzyna Woja ki szeretett volna szállni a Broadgate Health Club liftjéből. Azonban ahogy tett egy lépést, és fél lábbal már a folyosón állt, a felvonó nyitott ajtókkal hirtelen zuhant másfél métert. Ez pontosan elég volt ahhoz, hogy a bezúzza a koponyájának hátsó részét a fülke teteje. Az esetben a legborzasztóbb, hogy már többször jelezték a felvonó gyártójának, a ThyssenKrupp Elevator nevű cégnek, hogy problémák vannak a szerkezettel, hiszen korábban már mások tapasztaltak hasonló jelenséget, csak akkor senkinek nem lett semmi baja. A vállalat elismerte a felelősségét, de hát erre mondják, hogy késő bánat.

4: Amikor minden kötél szakad

Az aknában a lifteket több kábel is tartja, és úgy tervezik meg a rendszert, hogy ha ezek közül egy elszakad, az se okozzon komoly balesetet. 2013-ban, Hongkongban azonban bekövetkezett az, aminek elméletben sosem szabadott volna: mind a négy kábel egyszerre szakadt el az utasokkal teli fülke felett, amely így az első emelet magasságából lezuhant.

Ez nem egy igazi baleset, mindössze a lift padlójára szerelt kijelzőkkel szórakozik a pihent agyú reklámügynökségForrás: Origo

Három ember még így is súlyos sérüléseket szenvedett, de összetehetik a kezüket, mert hatalmas szerencséjük volt. Ha mindez kicsit magasabban történik, akkor ugyanis kevés esélyük maradt volna. A sztoriban az igazán durva az, hogy két héttel a baleset előtt a karbantartó személyzet ellenőrizte a köteleket, legalábbis papíron, és semmi hibát nem találtak...

5: Darwin-díj

Van jó néhány őrült, aki az úgynevezett liftszörfözésnek hódol, azaz felmásznak a fülke tetejére, miközben a barátaik belülről irányítják azt. A kanadai Louis Tornero Moffit egy igazi adrenalinfüggő volt, aki különféle extrém sportokban kereste a veszélyt, többek között imádott felvonók tetején utazni. De nem ezért tört be barátaival a torontói Four Season Centre épületébe, hanem hogy annak tetejéről egy illegális ejtőernyős bázisugrást hajtson végre. Viszont ha már ott voltak, nem tudott ellenállni a kísértésnek, és úgy döntött, hogy szörfözne egyet. Csakhogy miközben felfelé haladt nagy sebességgel, a hátán lévő ejtőernyő zsákja beleakadt az akna oldalán valamibe, és berántotta a fülke és a fal közé. Irtózatos sérüléseket szenvedett, a fejét legyalulta, a hasát pedig feltépte a felvonó, így életét már nem tudták megmenteni.

A listának még nincs vége, kérjük, lapozzon!

Előző
  • 1
  • 2
Következő