Durván kilőtt az Intel processzorok ára

intel laptop notebook coffee lake
Vágólapra másolva!
Nem képes elég központi egységet gyártani a vállalat.
Vágólapra másolva!

Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy jó nagy bajba került az ünnepi szezon előtt az Intel, jelenleg nem képes elég processzort gyártani. Természetesen történtek lépések a probléma megoldása érdekében, a TSMC is becsatlakozik a termékeinek az előállításába, így az év vége felé talán normalizálódhat a helyzet. Ettől függetlenül a JP Morgan egyik elemzője szerint az idei utolsó negyedévben a processzorhiány miatt akár 5-7 százalékkal is visszaeshetnek a PC-eladások.

Forrás: Intel Corporation

A termelési probléma most az asztali számítógépekbe szánt processzort vásárolni kívánók számára is nyilvánvalóvá vált: jó néhány megszokott Intel processzorból nincs készlet a boltokban, ráadásul az elmúlt napokban csúnyán kilőtt a még kapható központi egységek ára.

A jelentős magyar informatikai webshopokban gyomrossal felérő árak fogadják a vásárlókat, íme néhány példa a termékek tipikusnak mondható, és a hírünk írásakor aktuális áraira:

  • Celeron G4900: 13 ezer helyett 20 ezer forint;
  • Pentium G5500: 25 ezer helyett 33 ezer forint;
  • Core i3-8100: 33 ezer helyett 54 ezer forint;
  • Core i5-8400: 54 ezer helyett 77 ezer forint;
  • Core i7-8700: 97 ezer helyett 125 ezer forint.

Dörzsölheti a markát az AMD, hiszen a vállalat termékei széles körben kaphatóak, és az áraikra sem panaszkodhatnak a vásárlók. A napokban ráadásul elérhetővé válik az 55 dolláros Athlon 200GE processzora is, amely a fent említett Celeron jelenlegi áráért lesz képes nyújtani a 13 ezer forinttal drágább Pentium teljesítményét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!