Drámaian csökken az új számítógépes kártevők száma

Confused trainee working in a difficult assignment computer frustrated mistake worried confused stress stressed employee office laptop difficult complicated assignment woman sad people anxiety concerned work trouble social email media error online boss ma
Confused trainee working on line with a laptop in a difficult assignment at office
Vágólapra másolva!
Ettől függetlenül vírusirtóra persze továbbra is szükség van.
Vágólapra másolva!

A német G DATA vírusvédelmi cég összegyűjtötte, hogy milyen windowsos kártevők terjedtek a világhálón az év első felében. A statisztika szerint jelenleg percenként 9 új kártékony kód jelenik meg. Ez 2018 januárja és júniusa között összesen közel 2,4 milliónyi új vírust jelentett, ami egyébként jelentősen kevesebb a tavalyinál, hiszen 2017-ben összesen 8 millió új kártevőt regisztrált a cég víruslaboratóriuma.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Antonioguillem

A 2,4 milliónyi új kártevő azonban rendkívül aktív, a jelenlegi toplistákban szinte kizárólag idén megjelent vírusok szerepelnek. Az aktivitásukat mutatja az is, hogy 1000 felhasználóra minden egyes nap közel 100 vírustámadás jut.

Elkerülni a fertőzést
A kártevők hagyományosan fájlok segítségével terjednek, ezért ahhoz, hogy megfertőződjön a számítógép, a felhasználónak le kell töltenie valamit, vagy futtatnia kell egy programot. Ezért sokan úgy gondolják, hogy ha „ésszel" használják a számítógépet, akkor nincs is szükség külön vírusirtóra. Ralf Benzmüller, a G DATA víruslaboratóriumának vezetője cáfolja ezt. A szakember kiemeli, hogy az új kártevők közül egyre több támad a böngészőkön keresztül, és egy részüknek még fájlokra sincs szüksége ahhoz, hogy megfertőzze a számítógépet. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen böngészés közben megfertőződhet a gépünk, és ehhez nem kell felnőtt-tartalmakat néznünk, elegendő egy olyan hírportált meglátogatni, amelynek kódjába kártevőt rejtettek a bűnözők.

A szakember hangsúlyozza, hogy ugyan minden fertőzést nem lehet kizárólag ésszel elkerülni, a tudatos internethasználat ettől még fontos marad.

Ne nyissunk meg ismeretlen feladóktól érkező e-mailekhez csatolt fájlokat, ne telepítsünk ismeretlen forrásból származó szoftvereket, hallgassunk a vírusirtó riasztásaira – három tanács, amit érdemes megfogadni.

Közel a processzorhoz
Technikai újdonság, hogy sok kártevő megírásához a bűnözők már a 2017-ben elfogadott Web Assembly szabványt használják. Ezt arra tervezték, hogy a web mindenütt elterjedt programozási nyelvénél, a JavaScriptnél gyorsabban értelmezhető, és egyben gyorsabban futtatható is legyen. A Web Assembly bináris formátumban (bitkódban) küldi az utasításokat, és hatékonyabb hozzáférést biztosít a processzorhoz. A kártevők szempontjából mindez azt jelenti, hogy egyre hatékonyabb kódokkal támadhatnak a böngészőkön keresztül a bűnözők.

Forrás: G DATA

Ne dőljünk be az átveréseknek
Van azonban egy olyan kategória is, amelyet józan ésszel és körültekintéssel könnyedén elkerülhetünk. Ez pedig az internetes csalás, amellyel egyre gyakrabban találkozhatunk. A G DATA szakértője két példát emel ki: az első a terméktámogatási csalás, a második pedig az ellopott jelszavakhoz kapcsolódik.

A terméktámogatási csalás esetében a telefonunkon vagy számítógépünkön egy rémisztő reklámmal találkozunk, amely értesít bennünket arról, hogy az eszközünk megfertőződött. A csalók rendszerint megadnak egy telefonszámot és e-mail címet, ha pedig a felhasználó kapcsolatba lép velük, akkor a Microsoft vagy Google alkalmazottainak adják ki magukat, majd pszichológiai nyomást is alkalmazva veszik rá a megtévesztett felhasználókat, hogy vegyék igénybe az emelt díjas „terméktámogatást".

Az ellopott jelszavakhoz kapcsolódó csalás ezalatt a legtöbbször egy e-maillel kezdődik. Ebben a bűnöző értesít bennünket arról, hogy tudja a jelszavunkat, és ennek köszönhetően bejutott a gépünkre, ahol ránk nézve kompromittáló adatokat gyűjtött össze – például azt, hogy milyen erotikus oldalakat látogattunk meg. Noha az e-mail valóban tartalmazza egy régi jelszavunkat, ehhez a bűnözők úgy jutottak hozzá, hogy feltörték valamelyik weboldalt, ahova a jelszóval regisztráltunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gépünkre is bejutottak, így teljesen felesleges engedni a zsarolásnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!