Büntetőeljárás indulhat az EA ellen

fifa 19 videojáték
FIFA 19
Vágólapra másolva!
Nem hajlandó befejezni Belgiumban a loot boxok értékesítését.
Vágólapra másolva!

A mobilosok után a teljes árú PC-s és konzolos játékokban is feltűntek a mikrotranzakciók. A fejlemény alaposan felbosszantotta a játékosokat, hiszen komoly pénzeket hagynak ott a kasszáknál a kérdéses játékokért, mégsem free-to-play címekről van szó. A kiadók és a fejlesztők azzal védekeznek, hogy annyira megnőtt a big budget játékok fejlesztési reklámozási költsége, hogy már a klasszikus DLC-k sem feltétlenül elegek a nyereségességhez, így kénytelenek voltak (állításuk szerint teljesen opcionális) pénzköltési lehetőségeket implementálni a játékaikba.

FIFA 19 Forrás: EA

A mikrotranzakcióknak többféle típusa is létezik, mind közül a leginkább megosztónak a loot box mondható. Ennek az a lényege, hogy a játékosok például egy online meccs után véletlenszerűen játékbeli erőforrásokat vagy kozmetikai tárgyakat kapnak. Önmagában ez hagyján volna, de számos játékban valódi pénzért is lehet ilyen loot boxokat vásárolni, azaz a bankkártyájukat előkapó játékosok azt sem tudják, hogy mit kapnak majd a pénzükért cserébe.

Ez a legtöbb országban súrolja az állami szabályozású szerencsejáték határát. Belgiumban a döntéshozók konkrétan szerencsejátéknak minősítették a loot boxok árusítását, majd több céget is utasítottak az illegális szerencsejáték befejezésére.

A kellemetlen fejleményre reagálva a Valve és a 2K letiltották a belga játékosoknál a loot boxok vásárlásának a lehetőségét a CS:GO-ban és az Overwatchban. Az utóbbi vállalat ezután megkérte a belga játékosokat, hogy próbáljanak nyomást gyakorolni a politikusokra a loot boxok legalizálásának érdekében.

Ez szokatlan kérés egy játékkiadótól, ráadásul sokan nem tudtak nevetni a közjátékon: a kritikusok szerint nonszensz, hogy a kiadónak van képe a gamereket megkérni a saját megfejésük kiharcolására.

Mindenki kedvenc játékkiadója persze az elvártnak megfelelően tagadja, hogy bárminemű hasonlóság volna a szerencsejáték és a loot box között, ennek megfelelően pedig a hatósági felszólítás ellenére az EA nem volt hajlandó letiltani a loot boxok értékesítését a FIFA 18-ban. Sőt: a szeptember végén megjelenő FIFA 19-ben is ugyanazon a módon próbál majd extra bevételhez jutni, ahogy a játékszéria tavalyi kiadásában, így minden bizonnyal a FIFA 19-et is el fogja meszelni az illetékes hatóság.

Az EA álláspontjától persze nem ájult el a játékhatóság, így az eredménytelen egyeztetések után a rendőrséghez fordult, már ügyészi szinten van a kérdés.

Magyarán tiltott szerencsejáték szervezése miatt hamarosan büntetőeljárás indulhat az EA ellen Belgiumban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!