Nem lesz ray tracing az olcsóbb GeForce kártyákban?

nvidia geforce rtx 2080 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti
Vágólapra másolva!
Eddig csak pletyka és spekuláció volt, most erős utalás tett rá az NVIDIA.
Vágólapra másolva!

A csúcskategóriás videokártyát vásárolni kívánók örömére már nem kell sokat várni a nemrég bejelentett, Turing architektúrát használó NVIDIA GeForce RTX modellek elérhetővé válására. A GeForce RTX 2080 és 2080 Ti szeptember 20-án kerülnek piacra, az RTX 2070 pedig várhatóan a karácsonyi szezonra futhat be.

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Forrás: NVIDIA

Persze a játékosok többsége nem igazán képes 500 / 700 / 1000 dollárt kifizetni egy videokártyáért, őket nyilván az NVIDIA bejelentés előtt álló, olcsóbb modelljei érdeklik.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy idén nem kell számítani a leleplezésükre.

A Seeking Alphának adott interjújában Colette Kress, a cég pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a következő időszakban az előző generációs Pascal, továbbá a következő generációs Turing kártyákat is forgalmazni fogja a cég.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy a GeForce GTX 1050 és GTX 1060 kártyákból világszerte óriási, ráadásul a magas áruk miatt nehezen eladható készletek állnak a raktárakban.

Ami ennél is érdekesebb, hogy Kress az új generációs kártyák kiadásával kapcsolatos egyik mondata szerint az NVIDIA „elsőként a ray tracinges kártyákkal" kezdi meg az új generációs termékek bevezetését.

Ez elég erős utalás arra, hogy a középkategóriás termékek nem fogják támogatni az említett technológiát.

Kress szavai több korábbi pletykával is egybevágnak. Ezek szerint az NVIDIA kizárólag a ray tracingre képes kártyák esetében fogja használni a GeForce RTX márkanevet, hiszen ebből tudhatják a fogyasztók, hogy a termékek támogatják a valós idejű sugárkövetést.

Az olcsóbb kártyák esetben marad a GeForce GTX név.

Emellett a GeForce RTX modellek bejelentése óta megy a spekuláció, hogy az NVIDIA egyáltalán képes volna-e támogatni a sugárkövetést az olcsóbb kártyákban. A konszenzus szerint ez nem valószínű, hiszen a cég szinte biztosan nem lenne képes elég koprocesszort elérhetővé tenni bennük a ray tracing működéséhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!