Nagyot gyorsulhatnak a csúcsmobilok

Nokia, nokia 2, fotók
Snapdragon 212 Soó hajtja, 1 GB RAM, Adreno 304 grafikus vezérlő és 8 GB Flash memória társaságában.
Vágólapra másolva!
Kiszivároghattak a Snapdragon 855 mérési eredményei.
Vágólapra másolva!

A szokásosnál némileg érdekesebbnek ígérkeznek a jövő évi csúcsmobilok, hiszen egyrészt a jókora részük várhatóan már támogatni fogja az 5G-s mobilhálózatokat, másrészt pedig érezhetően gyorsabbak lehetnek az idén piacra dobott modelleknél. A többségükben Qualcomm Snapdragon 855 fog dolgozni, a 7 nm-es gyártástechnológiával készülő rendszerlapka végleges mintapéldányai már eljutottak a mobilgyártókhoz.

A kép csak illusztráció Forrás: Qualcomm

Egy holland mobilos portál szemfüles írójának köszönhetően úgy tűnik, hogy lehullt a lepel az új csúcs Snapdragon teljesítményéről, az illető kiszúrt a GeekBench adatbázisában egy rendkívül gyanús teszteredményt. Az „msmnile" kódnevű Qualcomm rendszerlapkát egy Android 9 Pie rendszerű eszközön tesztelte valaki, nyolcmagos és 1,78 GHz-es alapórajelű processzor dolgozik benne.

Az elődjéhez képest sokat gyorsulhatott a Qualcomm Snapdragon 855 Forrás: Geekbench

A rendszerlapka az egyszálas futtatói teljesítményre 3697 pontot, míg a többszálas teljesítményre 10469 pontot kapott. Összehasonlítási alapul a jelenlegi Snapdragon 845 esetében ezek az értékek 2400 és 8800 körül alakulnak, azaz az elődjéhez képest számottevően nőtt a processzortempó.

Viszont a jelenleg kapható iPhone mobilokban dolgozó Apple A11 Bionic rendszerlapka ellen csak félsikernek mondhatóak a számok: a többszálas futtatói teljesítmény tekintetében egy szinten van vele, viszont az egyszálas feldolgozási tempóban továbbra is az Apple megoldása a jobb, olyan 4300 pont körül szokott teljesíteni a teszten.

Ráadásul az idei iPhone és iPad modellekben már a szintén 7 nm-es Apple A12 fog dolgozni, ami jó eséllyel számottevően gyorsabb lesz az A11-nél.

Ennek persze nincs gyakorlati jelentősége, hiszen az Apple saját fejlesztésű lapkakészletei kizárólag az iEszközökben érhetőek el; az Apple és Qualcomm termékei nem versenyeznek egymással. Valójában csak presztízsszinten kínos a Qualcomm számára az ügy, elvégre az Apple újoncnak mondható a rendszerlapkák piacán, ám ehhez képest most már évek óta képes lekaratézni az éppen aktuális csúcs Snapdragont.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!