Újból tiszteli a magánszférát a CCleaner

ccleaner
Ténylegesen kikapcsolhatóvá vált az adatgyűjtés a CCleaner 5.46-ban
Vágólapra másolva!
Kikapcsolható az adatgyűjtés és áttekinthető a gyűjtött információk köre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben három botrány is kipattant a Windows és a telepített alkalmazások tisztítására kitalált CCleaner háza táján. Elsőként tavaly ősszel egy máig ismeretlen személy betört a fejlesztő Piriform egyik szerverére, és ipari kémkedés céljából kártevők letöltésére alkalmas komponenst illesztett az alkalmazás 32 bites verziójának a telepítőkészletébe. A második botrány idén tavasszal volt: a program egyes felhasználóknál tönkretette a Chrome beállításait, bár szerencsére nem járt érdemi adatvesztéssel a malőr.

Ténylegesen kikapcsolhatóvá vált az adatgyűjtés a CCleaner 5.46-ban Forrás: Origo

Végül a harmadik botrány úgy egy hónapja tört ki, miután a CCleaner elkezdett használati adatokat gyűjteni, ráadásul ezt nem lehetett kikapcsolni, hiába volt erre elméletileg lehetőség a Beállítások menüben.

A legújabb felháborodásra válaszul a Piriform némi gondolkodás után visszavonta a CCleaner problémás 5.45-ös verzióját, a héten pedig kiadta az 5.46-os kiadást. Az új verzióban két nagy változtatást eszközölt a cég: mostantól kezdve ténylegesen kikapcsolható a program beállítómenüjében az adatgyűjtés, továbbá a cég weblapján tételesen megtekinthetővé vált a begyűjtött információk köre.

A CCleaner mindhárom botránya azután történt, hogy a termék mögött álló Piriformot tavaly júliusban felvásárolta az ingyenes vírusirtójáról ismert Avast. Nem világos, hogy a tulajdonosváltásnak van-e bármilyen köze az ügyekhez, akár közvetlen, akár közvetett módon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!