Megjött a Huawei válasza a Snapdragon 845-re

huawei kirin 980
Huawei Kirin 980
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a már 7 nanométeres technológiával készülő Kirin 980.
Vágólapra másolva!

Igaznak bizonyultak a nemrég érkezett pletykák, miszerint nem az Apple fogja bejelenteni az első 7 nanométeres csíkszélességgel készülő, mobileszközökbe szánt rendszerlapkát. A Huawei által pénteken leleplezett Kirin 980 szerencsére nem csak nanométerekben, de a fogyasztás és a teljesítmény tekintetében is felveszi a harcot a riválisok csúcstermékeivel.

Huawei Kirin 980 Forrás: Huawei

A Huawei szerint a már említett gyártástechnológián túl a Kirin 980 számos elsőséget tudhat a magáénak: ebben dolgozik elsőként ARM Cortex-A76 processzormag és Mali-G76 grafikus vezérlő, ez támogatja elsőként a 2133 MHz-es LPDDR4X memóriát, továbbá a 4G/LTE hálózatokon 1,4 Gbps, míg WiFin 1,7 Gbps adatátviteli sebességre képes.

Érthető módon a gyártó elsősorban a Qualcomm Snapdragon 845-höz hasonlítgatta a terméket.

A Huawei állítása szerint a rivális termékhez képest a Kirin 980 memóriavezérlője 20 százalékkal nagyobb sávszélességre és 22 százalékkal alacsonyabb késleltetésre képes, a grafikus vezérlője 22 százalékkal magasabb képkockasebességgel tudja renderelni a játékokat, plusz játék közben általánosságban véve 32 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt.

A processzorteljesítményről nem kaptunk összehasonlító adatot, ezen a téren a jelek szerint nem sikerült elverni a Snapdragont.

A témánál tartva a Kirin 980 processzora nyolcmagos, 4+2+2 konfigurációban. A négy Cortex-A55 magból álló csoport a hétköznapi feladatokat végzi alacsony fogyasztás mellett, a másik két Cortex-A76 mag hosszabb távon képes nagy teljesítményt nyújtani, míg az utolsó két Cortex-A76 mag átmenetileg csúcsteljesítményt kínál a legnagyobb számítási igényű feladatokhoz.

A Kirin 980 tervezésekor természetesen nagy hangsúlyt kaptak a gépi tanulással kapcsolatos feladatok, például a képeken való objektumfelismerésben is kiemelkedő teljesítményt nyújt, vagy legalábbis a Huawei saját tesztjén ez jött ki.

Az első Kirin 980 rendszerlapkával szerelt mobilok még idén piacra kerülnek, a Huawei Mate 20 és a Honor Magic 2 készülékekben válik majd elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!