Pánikhangulat a kínai játékpiacon

e-sport
Students from the Sichuan Film and Television College take an elective course of e-sports games at a classroom in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 27 October 2017. The Sichuan Film and Television College opened up an elective course of e-sports games in Chengdu city, southwest China's Sichuan province. It is called "Electronic Sports Games and Management", where students learn the skills such as coordination and communication as well as how to apply and manage successful e-sports games strategies in the real world.
Vágólapra másolva!
Hónapok óta egy videojáték megjelenését sem hagyta jóvá az illetékes hatóság.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg beszámolója alapján nagy csendben hatalmas bajba kerültek a kínai videojátékpiacon új termékeket kiadni kívánó cégek, miután az év eleje óta tartó politikai személycserék miatt már négy hónapja egyetlen játék kiadását sem hagyta jóvá az illetékes hatóság.

Forrás: Imaginechina/Cdsb

Ez nem csak a külföldik játékkiadóknak, hanem a Tencenthez hasonló helyi cégeknek is súlyos problémát jelent, ugyanis a saját termékeik mellett ezek forgalmazzák Kínában az EA-hez, az Activision Blizzardhoz, a Capcomhoz, a Konamihoz, vagy éppen a Nexonhoz hasonló külföldi kiadók játékait. Ezek közül a Nexon függ a leginkább a kínai piactól, a teljes árbevételének

45 százaléka jön a játékait forgalmazó Tencenttől.

Az engedélyezési helyzetre rálátó források szerint az jelenti a problémát, hogy az év elején jelentős politikai átalakítás kezdődött meg a Kínai Kommunista Párton belül, amely rengeteg személycserével is jár. A videojátékok jóváhagyását a televíziós és rádiós tartalmakért is felelős kormányszerv végzi, azonban a vezetőjének mennie kellett, az utódját pedig még nem nevezték ki.

Az engedélyek kiadását azért függesztették fel, mert a hivatalnokok félnek bármilyen kérdésben döntést hozni, hátha a következő vezető elégedetlen volna azokkal.

Ez annyira nem meglepő, hiszen a Kínai Kommunista Párt tisztségviselői rendszeresen attól tartanak, hogy a videojátékok függőséget és agressziót válthatnak ki, továbbá sérthetik a szocialista alapértékeket. Momentán nem világos, hogy mi a párt hivatalos álláspontja a témában, egész pontosan milyen szempontok alapján kell elbírálni a beküldött termékeket, így nem akarnak kockáztatni az illetékesek.

A Bloomberg cikkének megjelenése után több nagy játékkiadó részvényeinek az értéke is csökkent pár százalékkal, ám ettől függetlenül a kisebb kiadók és fejlesztők lehetnek a mostani bénultság nagy vesztesei.

A hatósághoz beküldött játékok engedélyeztetése általában 2-3 hónapot vesz igénybe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!