Bűnözőknek nézte a politikusokat az Amazon

Amazon, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
4. Amazon
Vágólapra másolva!
Az áldozatok magyarázatot várnak az arcfelismerő rendszerének tévedéseire.
Vágólapra másolva!

Világszerte folyamatosan bővül az arcfelismerési technológiákat tesztelő bűnüldöző szervek száma, azonban sajnos a technológia továbbra sem működik megfelelő hatékonysággal, főleg a nem fehér bőrszínű emberek esetében rengeteg a fals pozitív találat. Az algoritmusoknak időnként még a puszta objektumfelismeréssel is súlyos gondjaik támadnak, erre híres példát hozva a Google Fotók automatikus képcímkéző algoritmusa 2015-ben gorillaként azonosított egyes fekete bőrű embereket. Ezt a problémát a mai napig nem tudta megoldani a cég, csak letiltotta a problémás címkék használatát az algoritmusa számára, hogy elkerülje a további médiabotrányokat.

Forrás: Getty Images/David Ryder

Az American Civil Liberties Union jogvédő szervezet most ötletes megoldással hívta fel a kongresszusi képviselők figyelmét a problémára: az Amazon bűnüldöző szerveknek is értékesített Rekognition arcfelismerő szoftverét használva összehasonlította a képviselők fényképeit egy gyanúsítottak fotóit tartalmazó rendőrségi adatbázissal.

Az 535 kongresszusi képviselőből 28-at nézett bűnözőnek a rendszer.

Az Amazon állítása szerint a fals pozitív találatok konfigurációs hiba miatt történtek: a jogvédők nem állították a bűnöldöző szervek számára javasolt szintre az algoritmus szigorúságát, a használt beállítás arcfelismerés helyett inkább csak objektumfelismerése volt elégséges.

Ettől függetlenül az akció elérte a célját, több kongresszusi képviselő is részletes tájékoztatást vár a vállalattól a Rekognition hatékonyságát illetően.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!