Így tegye tönkre a notebookját, asztali gépét

géprontó, monitor, karc, szivacs
Dörzsiszivacs, esetleg valami vegyszer is! Ezek a monitor legnagyobb ellenségei. Nem egy irodában láttuk, mégis, hogy a takarírók szorgalmasan mosogatják a monitorokat.
Vágólapra másolva!
Ezek a legfontosabb dolgok, amikről nem feledkezhet meg, ha kárt akar okozni magának.
Vágólapra másolva!

Adunk egy pár jó tanácsot, hogy mit tegyen, ha használhatatlan notebookot szeretne. Persze ezeket a tanácsokat ellenkező előjellel értelmezve hosszabb ideig használhatja notebookját az átlagnál.

  1. Belassul a masina? Esetleg gond van az internettel? Biztos orvosság, ha elkezdi csapkodni a gépét vagy a billentyűzetet, az tuti segít megoldani a problémát. Sportosabbak rúgásokkal is megpróbálkozhatnak, abból baj nem lehet. Maximum tönkremegy a merevlemez, vagy széttörnek a gombok.
  2. Ha végzett a munkával, nagy erővel csapja le a laptop tetejét, ha pedig viszi valahova, oda se figyeljen, csak hanyagul dobja le valahova. Egy idő után garantált a meghibásodás.
  3. Koszos a monitor vagy a kijelző? Ne zavartassa magát, nehogy direkt e célra kifejlesztett vegyszerrel próbálkozzon! Küldje rá a legdurvábbat, ami otthon van! Domestos és hipó kombinációja a legjobb megoldás, de már gyengébb anyagokkal is remek eredmények érhetőek el. A lényeg az, hogy a kosztól megszabaduljunk, nemdebár?
  4. Mindenképpen rendszeresen egyen-igyon a gépe vagy a klaviatúrája felett, nehogy éhen haljon vagy dehidratálódjon. Figyeljen arra is, hogy ha lehet, akkor valami csöpögős-ragadós és darabos táplálékot vegyen magához, ami garantáltan bepotyog a gombok közé. Notebooknál még arra is megvan az esély, hogy a nedvesség leszivárog a drágább alkatrészek közé, és mondjuk hazavágja az adattárolót vagy a grafikus vezérlőt.
  5. Nem passzol valamelyik bemenet a neki szánt csatlakozóba? Nehogy finoman próbálja, esetleg megnézze, hogy nem-e deformálódott a dugasz, vagy hogy jó kábellel csatlakozik-e! Ilyenkor dupla, sőt tripla erővel kell nyomni, izomból, amíg nem hallja a recsegést!
  6. Minden szakértő azt tanácsolja, hogyha nem akar betöltődni valamelyik weboldal, esetleg nem működik egy link, akkor a felhasználó kezdje el nagy erővel és sebességgel nyomkodni az egér gombjait. Minél durvábban és idegbetegebb módon kalapálja valaki a digitális rágcsálót, annál hamarabb döglik az meg.
  7. Rendszeresen látogasson illegális tartalmakat kínáló weboldalakat. Itt pedig kattintson bátran mindenre, amire lehet, és ha a site felajánlja, hogy töltsön le különféle kiegészítőket, amelyek nélkül nem tudja élvezni a lopott filmet, sorozatot vagy zenét, ne habozzon! Ha valaki ügyes, akkor akár egy óra alatt annyi szeméttel és vírussal töltheti fel a gépét, amit egy év alatt sem lehet róla letakarítani.
  8. Semmiképpen se készítsen biztonsági másolatot a fontos állományairól! Ne használjon se fizikai adattárolókat, külső merevlemezt például, se felhőalapú szolgáltatásokat. Ez utóbbiak között ráadásul sok ingyenes is van, de hát az a pár perc, amíg a regisztráció meg a felmásolás tart, elfogadhatatlanul sok idő! Gondoljon arra, hogy ha tényleg létfontosságú fájlok vesztek el, akkor milyen vidám perceket fog tölteni az utazással, amíg eljut valami szakihoz, aki képes visszanyerni legalább az adatok egy részét. Ráadásul egy kisebb vagyont is nála hagy majd, ami pedig pörgeti a gazdaságot ugyebár.
  9. E-mailt kap valamilyen totálisan ismeretlen címről, ráadásul csatolmánnyal? Ne habozzon, nyissa meg, és aztán gondosan kattintson a mellékletre is. Jó eséllyel máris hozzájutott egy friss, ropogós vírushoz, ráadásul ingyen. Ha nincs szerencséje, csak brutálisan belassul a gép, de ha megüti a főnyereményt, akkor egy hacker zárolja a merevlemezét, és az adataihoz csak pénzért cserébe juthat hozzá.
  10. Úgy érzi, hogy szokatlanul meleg a gépe, és azt tapasztalja, hogy csökken a teljesítmény? Benne van a pakliban, hogy poros lett a masina. Nem, ne vigye el szakemberhez, szervizbe, ez fatális tévedés! Helyette inkább fogjon egy pumpát vagy sűrített levegős palackot, és kezdje el kézműves módon megoldani a problémát. Garantált, hogy még jobban összetömörödik belül a kosz, és olyan helyekre is eljut, amelyek eddig védettek voltak!