Azonnal törölje ezeket az appokat és beépülőket!

Headache In Office New Business Women Females Attitude Complaining Headache Pain Moving Up Working One Person Physical Pressure Problems Adversity Emotional Stress Sadness Depression - Sadness Danger Disaster Anxiety Business Lifestyles Worried Human Head
Headache In Office
Vágólapra másolva!
Egy amerikai cég bő 11 millió netező böngészési előzményeit lopja.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben már volt egy kisebb botrány abból, hogy egyes böngészőkbe telepíthető bővítmények egy az egyben ellopták a felhasználók által meglátogatott weblapok listáját, hogy aztán hirdetőcégeknek értékesítsék az információkat. Most robbant az újabb bomba, a német AdGuard számos ugyanilyen adatlopást végző androidos appot és böngészőkiegészítőt azonosított.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Milan Ilic

A jelek szerint a kérdéses szoftverek mögött mind a nemrég létrehozott Big Star Labs nevű cég áll, az amerikai vállalat felvásárlások révén szerezte be a kémkedésre használt szoftvereket, azaz a programok eredeti készítőinek nincs közük a mostani kémkedéshez. Az AdGuard szerint a felhasználók magánszféráját sunyin sárba tipró Big Star Labs appjai és böngészőkiegészítői összesen bő 11 millió felhasználónál vannak használatban.

Az érintett szoftverek senki által el nem olvasott adatvédelmi tájékoztatóikban egyébként közlik, hogy lopják a felhasználók böngészési történetét, de megígérik, hogy anonim módon adják át az adatokat a hirdetőknek.

A gyakorlat persze az elmúlt években megmutatta, hogy a mindig megígért anonimizálás lényegében mese habbal: még ha tényleg kísérletet is tesznek rá a teljesen átláthatatlanul adatokat kezelő cégek, akkor sem tudják ezt észszerű hatékonysággal végrehajtani, a webes linkekből rendszeresen azonosítani lehet a netezőket.

Ezzel a Google és a Mozilla is egyetért, hírünk írásának idejére az összes mobilappot és böngészőkiegészítőt törölték a megfelelő termékeik hivatalos áruházaiból.

A lenti lista egyetlen iOS-es appját már régóta nem lehet letölteni az App Store-ból, csak azon kívül próbálja terjeszteni a cég, azaz jailbreakelt iPhone vagy iPad kell a futtatásához. Éppen ezért is rendkívül valószínűtlen, hogy említésre méltó felhasználói tábora lenne.

A kémkedő appok és böngészőbeépülők:

  • Blocksite (Android, Chrome, Firefox)
  • AdBlockPrime (iOS, csak az App Store-on kívülről szerezhető be)
  • Speed BOOSTER (Android)
  • Battery Saver (Android)
  • AppLock | Privacy Protector (Android)
  • Clean Droid (Android)
  • Poper Blocker (Chrome, Firefox)
  • CrxMouse (Chrome)

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!