Indul a Google Chrome kényszerítőzése

google chrome 68
A Google Chrome 68-tól kezdve minden titkosítás nélkül kiszolgált webhely esetében automatikusan megjelenik a „Nem biztonságos" jelzés
Vágólapra másolva!
Megbélyegzi a nem titkosított adatkapcsolatot használó webhelyeket a böngésző.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint valamikor estefelé elérhetővé válik a számítógépes Google Chrome 68, az egyik látványos újdonságát pedig az jelenti majd, hogy elkezd aktívan nyomást gyakorolni az adattitkosítást nem használó webhelyek üzemeltetőire. Ez nem egy váratlan döntés eredménye, a Google Chrome csapata már 2016 szeptemberében ismertette a webes információáramlás titkosabbá tételére vonatkozó terveit.

A Google Chrome 68-tól kezdve minden titkosítás nélkül kiszolgált webhely esetében automatikusan megjelenik a „Nem biztonságos" jelzés Forrás: Origo

A változtatás jegyében a Google Chrome 68-tól kezdve a böngésző címsorában meg fog jelenni a „Nem biztonságos" szöveg, amennyiben a netezők titkosítatlan HTTP adatkapcsolaton keresztül töltötték be a weblapokat.

A kérdéses webhelyeken a Chrome egy ideje már megjelenítette ezt a jelzést, de csak akkor, ha a netezők elkezdtek valamit gépelni a rajtuk lévő szövegbeviteli mezőkbe.

A „Nem biztonságos" jelzés azt jelenti, hogy a böngésző és a szerver közé beékelődött támadók képesek lehetnek minden adatot naplózni, amelyet a netezők elküldtek a weblapok beviteli mezőin keresztül, továbbá manipulálhatják a szerverről kiküldött információkat is. Emellett persze látják, hogy a webhelyek pontosan melyik oldalait töltik be a látogatók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!