Műholdas netszolgáltatóvá válhat a Facebook

SBIRS "High" geosynchronous infrared surveillance satellite, szakadár rakéta, maláj gép, műhold
How US satellites pinpointed source of missile that shot down airliner
Vágólapra másolva!
A SpaceX műholdjainál tízszer nagyobb lehet az eszközeinek sávszélessége.
Vágólapra másolva!

Pár hete úgy tűnt, a Facebook elveszítette a háborút a Google-lel szemben az elszigetelt területeken lakók internetre való felkötésében: a cég elkaszálta az LTE-s mobilnetet szóró drónjának a fejlesztését, napokkal később pedig kiderült, hogy Kenya jókora részét valószínűleg a Google ballonjai láthatják majd el mobilnettel.

A kép csak illusztráció Forrás: Lockheedmartin

Most újabb fordulat történt az ügyben: a Facebook beismerte, hogy a PointView Tech nevű leánycégén keresztül már jó ideje internetszóró műholdakon dolgozik, azaz drónok vagy ballonok helyett ezeket használná az elszigetelt helyek internetre való felkapcsolására.

Az első műholdjait jövőre állíthatja pályára a cég.

A megoldás hátránya a mobilnetet szóró drónokkal vagy ballonokkal szemben, hogy a felhasználóknak vevőegységekre vagy átjátszóállomásokra lesz szükségük a netre való felkapcsolódáshoz, az okostelefonokkal nem lehet közvetlenül csatlakozni a műholdakhoz. Viszont a jelentősen magasabb kezdőköltségek ellenére elképzelhető, hogy hosszú távon ez a megoldás stabilabb és olcsóbb kapcsolatot biztosíthat.

Nem a Facebook az egyetlen, amely műholdakkal juttatna netet az elszigetelt területekre, többek közt a OneWeb és a SpaceX is ilyen módon fedné le azokat nettel.

A Facebook szerint az Athena névre hallgató műholdjai tízszer nagyobb adatátviteli sávszélességet biztosíthatanak a SpaceX Starlink műholdaknál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!