Egyszerűbbé válhat a netes szolgáltatások közti váltás

UPS vállalat, csomagszállítás, UPS
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 17: A United Parcel Service (UPS) driver loads a cart with boxes before making a delivery on June 17, 2014 in San Francisco, California. UPS announced plans to begin to consider box size in the pricing of ground shipments in the U.S. and standard delivery to Canada. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Pár kattintással átköltöztethetővé válhatnak az egyikből a másikba a felhasználói adatok.
Vágólapra másolva!

Az internetes szolgáltatások készítői sejthetően nem szeretik, mikor a felhasználóik átköltözködnek a konkurenciájukhoz, ez számukra üzletileg kedvezőtlen. Éppen ezért is eddig legfeljebb arra láttunk példát, hogy a szolgáltatások készítői adatimportáló eszközökkel segítettek az új felhasználóiknak a rivális szolgáltatások elhagyására, de ellentétes elven működő exportáló eszközöket már nem értek rá készíteni a csalódott ügyfeleik számára. Ettől függetlenül a népszerű szolgáltatások mind lehetővé teszik a felhasználói adatok ZIP-ekben való letöltését, de a felhasználóknak persze még így is kézzel kell feltölteniük az új szolgáltatásba az adataikat.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Most nagy meglepetésre a Google, a Microsoft, a Twitter, a Facebook, az Instagram, a Flickr, a SmugMug és a Remember the Milk bejelentették a közös Data Transfer Project kezdeményezésüket. Ennek keretében a résztvevő cégek olyan szabványos keretrendszereket és eljárásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével könnyen átmozgathatóak a rendszereik közt a felhasználói adatok, legyenek azok e-mailek, kontaktok, naptárbejegyzések, feladatlisták, vagy éppen fotók.

Ennek köszönhetően a költözködő felhasználóknak nem kell először letölteniük az adataikat a régi szolgáltatásból, majd feltölteniük azokat az újba; akár percek alatt átköltözhetnek az egyikből a másikba.

A cégek szerint ez nem csak a nyilvánvaló kényelmi okból előnyös a felhasználók számára, hanem mert ösztönzi a résztvevő cégeket a kegyeikért való versengésre. Az adatok könnyű mozgathatósága kétélű fegyver, de a résztvevők hajlandóak vállalni a rizikót.

A Data Transfer Project természetesen nyitott az érdeklődők számára, bármely szolgáltatás csatlakozhat a fent említett cégekhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!