Brutális megaláztatással büntetik a csalókat az esportban

csalás, Guild Wars 2, Darkside
A csalásnak levetkőztetés és a karakter kitiltása lett a vége. Darkside-on azóta is milliók nevetnek.
Vágólapra másolva!
Lemeztelenítés, vagyonelkobzás, örökös eltiltás, Káin bélyeg a megtorlási formák között.
Vágólapra másolva!

Az esport, a játékvilág versenyre szakosodott ága 756 millió dollárt termelt azzal, hogy a nézők belépőjegyet vettek a rendezvényekre, illetve azzal, hogy a közvetítések alatt és közben futnak a reklámok. Ahol pedig ennyi ember van, és ennyi pénz pörög, ott előbb-utóbb megjelennek azok is, akik illegális eszközökkel próbálnak jó eredményeket elérni. Sokszor nem is a pénzszerzés a céljuk (bár ebben a bizniszben a siker kéz a kézben jár a népszerűséggel és a vagyonnal), hanem pusztán, hogy nyerjenek, hogy legyőzzenek mindenkit.

A videojátékos iparágat már nagyon régen nem lehet egy laza kézlegyintéssel elintézni, mondván, hogy csak unatkozó gyerekek ütik el ezzel az időt. Tavaly ez a szektor több, mint 100 milliárd dolláros, azaz közel 28 000 milliárd forintos bevételt termelt úgy, hogy rendszeresen százmilliók szórakoznak ily módon a mobiljuk, számítógépük vagy konzoljuk segítségével.

A csalásnak sokféle fajtája létezik: előfordul, hogy valaki segédprogramokat használ, hogy mondjuk átlásson a falakon, vagy gyorsabban tudjon futni. Más megpróbál tiltott módon információkat szerezni a vetélytársairól, illetve van, aki illegális hardvereket vet be a győzelem érdekében. A csalókat próbálják nagyon keményen szankcionálni, hiszen ha a tömegek részéről a bizalom elvész, akkor annak nagyon komoly következményei lehetnek. Elképesztő pénz, vagy akár több éves fejlesztői és szervezői munka mehet kárba. Nem szívbajosak ha a bűnösök megbüntetéséről van szó, mondhatjuk, hogy trend a megalázás, a nyilvános megszégyenítés. És hogy nem a levegőbe beszélünk, mutatunk is néhány durva példát!

Hazazavart sztárok

A közelmúltban zajlott le a 15 millió dollár (4,1 milliárd forint..) dollár összdíjazású International Dota Tournament kanadai selejtezője, ahol az egyik sztárcsapat a Thunder Predator egyik tagja furcsa dolgokat kezdett művelni. Olyan villámsebesen teleportált át több karaktert a pálya egyik pontjáról a másikra, amely csak úgy lett volna lehetséges, ha tíz keze van. A bírók közbeléptek, megvizsgálták a gépeket, és kiszúrták, hogy a srác preparált egeret használt, amelybe tiltott scripteket, azaz rövid programokat programoztak. A büntetés gyors volt és kíméletlen.

A Thunder Predator tagjai tinisztárok voltak, de egy buherált egér miatt hazazavarták őket. Forrás: Origo

Azon nyomban véget vetettek az éppen futó meccsnek, felállították az EGÉSZ csapatot a színpadon, és lezavarták őket onnan. Nem sokkal később, már a repülőn ültek, hiszen rögtön haza is kellett utazniuk. A Thunder Predator története ezzel valószínűleg véget is ért, hiszen jó esély van rá, hogy egy darabig senki sem fogja elfogadni a nevezésüket semmilyen komoly eseményre.

Százezrek nézik, ahogy letiltanak

A KiD x nevű játékos egy időben a lövöldözős Overwatch játék legnagyobb, leghíresebb csillagai közé tartozott. Nem mellesleg Dél-Koreában futott egy rendkívül népszerű, privát videocsatornája is, amin életmód tanácsokat adott, vlogolt, illetve élőben közvetítette, ahogy játszik, a szponzorok pedig tömték pénzzel. Ám az álomnak egyik pillanatról a másikra vége szakadt.

Az Overwatchben nem éri meg csalni, mert még a legjobbakat is kivágják. Forrás: Origo

Egy élő közvetítés kellős közepén, a játékot fejlesztő Blizzard alkalmazottjai kiszúrták, hogy a célzást segítő, úgynevezett aimbot szoftvert használja, ami automatikusan rárántja a célkeresztet az ellenfélre, még akkor is, ha az éppen láthatatlan, mert, mondjuk ,egy fal mögött áll. Nem is haboztak: ott, több százezer néző szeme láttára, élőben szüntették meg a jogosultságát, és kiírták, hogy csalás miatt történik mindez. Később pedig örökre eltiltották, így KiD X karrierje egy csapásra véget ért.

Pucéran a világ előtt

A Guild Wars 2 az úgynevezett MMO RPG játékok sorát gyarapítja, így itt tehát egyszerre játékosok ezrei, vagy akár százezrei játszanak egyszerre egy hatalmas térképen. A feladat, hogy mindenki a lehető legjobban felfejlessze a saját karakterét, amihez küldetéseket kell végrehajtani, akár a többiekkel együttműködve. A programban vannak úgynevezett PVP területek, amelyeken muszáj áthaladni, és ahol a játékosok meg is támadhatják egymást. Akit itt megölnek az értelemszerűen visszaesik a fejlődésben, vagy elveszít egy-két fontos tárgyat. Ez tehát egyfajta digitális vadnyugat, ahol nincsenek törvények, ahol az erősek uralkodnak, a gyengék pedig nyusziként menekülnek. Itt királykodott a magát csak szerényen Darkside-nak (Sötét oldal) hívó alak, aki addig hackelgette finoman a karakterét, amíg abból egy gyakorlatilag győzhetetlen entitást varázsolt. Rendszeresen terrorizálta a játékostársait, akik több ezer alkalommal jelentették őt a fejlesztőknek.

A csalásnak levetkőztetés és a karakter kitiltása lett a vége. Darkside-on azóta is milliók nevetnek. Forrás: Origo

Ők végül megunták a dolgot, egy helyre hívták a játékosokat, pontosan egy torony aljába, meglepetést ígérve nekik. A meglepetés el is jött, hiszen átvették az irányítást Darkside felett, mégpedig úgy, hogy közben az eredeti gazdája tehetetlenül verte a billentyűzetet.

Felvitték a karaktert a torony tetejére, ott az levetkőzött (!!), szétdobálta az összes cuccát, integetett egyet, és leugrott az ujjongó tömeg közé, az örökös halálba.

Ezt követően ugyanis azonnal törölték a karaktert, a játékost pedig örökre kitiltották a játékból.
A vetkőztetés és az egész megaláztatási procedúra miatt rengetegen kritizálták a fejlesztőket, de még többen biztosították őket támogatásukról. Az biztos, hogy emlékezetesen bántak el a csalóval, aki biztos sosem felejti el, hogy rajta röhögött egy egész szubkultúra.

Kukkolásért bünti jár!

A League of Legends versenyeket sokszor hatalmas csarnokokban rendezik, ahol a játékosok nagy emelvényeken ülnek, a több ezer fős tömeg pedig kivetítőn élvezheti az eseményeket. A szabályokban benne van, hogy mint ahogy nem lehet az ellenfél képernyőjét bámulni, úgy ezekre a nagy kivetítőkre sem lehet pislantgatni, mert ez szabálytalannak minősül. Néhány évvel ezelőtt a világbajnokságon a dél-koreai Azután Frost csapatából az egyik csóka viszont nem fogta ezt fel, és azt sem, hogy amit csinál, azt szó szerint egy aréna látja. A harmadik ilyen kukkolásnál a bírók megelégelték a dolgot, leállították a meccset és a tomboló közönség előtt szégyenszemre bezavarták a brigádot az öltözőbe.

"Bónuszként" kiszámláztak nekik egy 30 000 dolláros, azaz 8,3 millió forintos büntetést is. Forrás: Origo

Nyilvános megalázkodás a bocsánatért

A H1Z1 nevű Battle Royale típusú játékban az első időszakban rengetegen próbáltak csalással előnyt szerezni. A program fejlesztői idővel befoltozták a réseket a pajzson, sőt sikerült azonosítaniuk azokat, akik illegális eszközök használatával szerettek volna előnyöket elérni. Több tízezer játékost tiltottak ki egyik pillanatról a másikra, azonban hagytak nekik egy menekülő útvonalat is. Aki bevállalta, hogy készít egy videót, amelyben elmondja a bűneit, bocsánatot kér értük, és ezt fel is teszi mindenki számára elérhető módon a YouTube-ra, azt visszaengedték. Magyarán: meg kellett alázkodniuk ország-világ előtt, elismerni, hogy csalni próbáltak, becsapni tisztességes embereket. Sokak számára ez vállalhatatlan ár volt, de még többen voltak, akik bevállalták, és így bűnbocsánatot nyertek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!