Egy igazi női alkalmazás: ciklusnaptár a telefonban

női, appok, menstruációs, ciklus
Vágólapra másolva!
Minden nőnek ajánlott nyomon követni a menstruációs ciklusát, általános egészségi állapotunk felmérése céljából éppúgy, mint babatervezéshez vagy akár fogamzásgátláshoz. Ma már számtalan, jobb-rosszabb applikáció segít nekünk ebben, de különösen az utolsó esetben igaz, hogy a technika ugyan mankó, de gondolkodni nekünk kell. Körülnéztünk a cikluskövető alkalmazások terepén.
Vágólapra másolva!

Period Tracker

A Period Tracker (iOS, Android) világszerte az egyik legismertebb, legegyszerűbb applikáció, több mint 100 millió letöltéssel. Az app elérhető magyarul is, Naptáram néven, de szó ami szó, a fordítás néhol finoman szólva sem magyaros – ám ettől még érthető, használható.

Az alkalmazásról általánosságban elmondható, hogy inkább cuki, mint okos, de az alapokra persze képes.

A telepítést követően néhány alapadatot kér a rendszer: az utolsó menstruáció időpontja, a menstruáció és a ciklus átlagos hossza. A magas cukiságfaktor legékesebb bizonyítéka, hogy segítő állatkát választhatunk, aki az alkalmazásba belépve tájékoztat arról, hogy hány nap múlva várható a következő menstruációnk, illetve a termékeny időszakunk – igaz, és ez valószínűleg az egyszerű rendszer legnagyobb hiába, ezt kizárólag a két menstruáció közt eltelő idő alapján kalkulálja a program. Számtalan adatot rögzíthetünk viszont egy-egy naphoz, a mindenféle egészségi problémáktól kezdve az általános testi jelzéseken kívül a hangulatunkig.

Period Tracker Forrás: Origo

Ezeket az adatokat egyetlen gombnyomással ki is exportálhatjuk, és elküldhetjük magunknak vagy az orvosunknak e-mailben. Az biztos, hogy ez sokkal könnyebb, mint olyan orvost találni, akit érdekelnének az efféle adatok.
Gyengeségei ellenére azért sokaknak szimpatikus lehet a Period Tracker. Elsősorban azoknak ajánlható, akik szeretik a cuki animált állatokat, a cikluskövetéssel pedig mindössze az a céljuk, hogy nagyjából be tudják lőni, mikor várhatják a következő vérzést, nem terveznek babát, nincs egészségügyi problémájuk, és minden esetben fogamzásgátló eszközre bízzák a védekezést.

OvuView

Több kategóriával komplexebb és profibb cikluskövetést tesz lehetővé a magyarul is elérhető OvuView, igaz, csak Androidon működik.

Erre az alkalmazásra ugyancsak igaz, hogy a magyar fordítás nem tökéletes, bár itt nem a magyartalanságok miatt, hanem azért, mert számtalan dolog angolul jelenik meg a magyar verzióban is.

Indításkor választhatunk, hogy az egyszerűsített verziót szeretnénk használni, ami hasonló szintű cikluskövetést tesz lehetővé, mint a Period Tracker, vagy pedig a bővített verziót, ami a szimptotermális módszer követőit segíti; ebben a verzióban lehetőség van az ébredési testhőmérséklet és a méhnyaknyák jellegének rögzítésére, és még számtalan más adat megadására. Az app ebből kalkulálja a termékeny napokat, illetve a következő vérzés időpontját is. Nagyon fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek az adatok segíthetik a babát tervezőket, fogamzásgátlásra – pontosabban arra, hogy meghatározzuk azokat az időszakokat, amikor nincs szükség fogamzásgátló módszerre – önmagában sem ez, sem semelyik másik alkalmazás nem alkalmas. Ebben az esetben célszerű termékenységtudat tanfolyamot végezni vagy legalább elolvasni egy, a szimptotermális módszerrel foglalkozó könyvet, az alkalmazásra pedig csak segítségként tekinteni!

Ovuview Forrás: Origo

Az OvuView nagy előnye, hogy többé-kevésbé elérhető magyar nyelven, illetve nagyon részletes paramétereket adhatunk meg, ha szeretnénk, ugyanakkor sima menstruációs naptárként is használható, hátránya viszont, hogy az általa kalkulált adatokat nem tudjuk felülírni, valamint az, hogy kissé kusza a kezelőfelülete. Sokoldalúsága miatt viszont bárki számára jó választás lehet, akinek van androidos telefonja.

Kindara

Kifejezetten a szimptotermális módszerhez kifejlesztett alkalmazás a Kindara, mely talán a legkönnyebben kezelhető mind közül. Előnye, hogy Androidra és iPhone-ra ugyanúgy elérhető, mint egy online, böngészőből használható kezelőfelületen. Bár alapvetően kicsit kevesebb adatot adhatunk meg, mint az OvuViewban, de a kezelőfelület nagyon jól testre szabható, míg az app által kirajzolt görbe szemléletes és egyértelmű.

Kindara Forrás: Origo

Legnagyobb előnye a szuperül egyszerű kezelőpanelje, aminek hála egy percen belül minden szükséges infót megadhatunk, még a reggeli ébredezés közben is. Hátránya, hogy adatokat exportálni csak az iPhone-os verzióból egyszerű, Android alól kis trükközést igényel. Sajnos magyar nyelven nem elérhető, de a kezelése olyan könnyű, hogy angol nyelvismeret hiányában is simán elsajátítható. Ajánlott bárkinek, aki hőmérőzik, más esetben viszont felesleges a használata.