Hőmérsékletet is mér az új ujjlenyomat-olvasó

sdr
Nagyon szép a hátlapi üveg, de azonnal tele lesz ujjlenyomatokkal. Viszont ha már ujjlenyomat: a leolvasó ismét jó helyre került.
Vágólapra másolva!
Sokkal biztonságosabbak lehetnek a következő generációs szenzorok.
Vágólapra másolva!

Nagyon sokan reménykedtek abban, hogy az idei évben már széles körben terjedni kezdenek az érintőkijelző alatti ujjlenyomat-olvasók az okostelefonokban, azonban ez nem történt meg, csak néhány első fecskében jelent meg a technológia. A késésnek két fő oka van: egyrészt fejleszteni kellett a szenzor megbízhatóságán, másrészt pedig a tömeggyártása is a vártnál nagyobb kihívás elé állította a mérnököket.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A gondok ellenére persze már bőven folyik a munka a második generációsnak mondható, kijelző alá rejtett ujjlenyomat-olvasókon. A Nature Communications (via CNET) beszámolója alapján a dél-koreai Ulsanban található műszaki egyetem Samsung által finanszírozott kutatócsoportja most bemutatta a legújabb modellt, ami jelenleginél masszívan precízebb mintavételezésre képes, ráadásul szinte tökéletesen átlátszó.

Az új megoldás további nagy érdekessége, hogy hőmérő szenzort is tartalmaz, így elvileg sokkal biztonságosabban használható lehet, hiszen képes detektálni a telefonokba „műujjakkal" betörni próbálkozókat. Egy átlagember persze nem képes mondjuk egy poháron hagyott ujjlenyomat alapján legyártani egy ilyet, de egy-egy extra védelmi vonal soha nem árthat.

Persze jó kérdés, hogy egy téli időszakban mit reagál majd a kissé lefagyott, de egyébként valódi ujjakra a szenzor.

Nem világos, hogy az egyetem által kifejlesztett ujjlenyomat-olvasó mikor jelenhet meg az okostelefonokban, de nem érdemes tűkön ülve várni rá, akár évekbe is telhet a tényleges piacra kerülése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!