Ezekre kell odafigyelni a PC előtti munka közben

administration aerial view business business person businessman businesswoman busy colleauges company computer contemporary corporate coworker desktop documents files folders group hands hardwood it support laptop marketing meeting messy network notebook
42884860 - business people working office corporate team concept ötlet
Vágólapra másolva!
Fontos a megfelelő testtartás, és az ezt támogatni képes irodai bútor.
Vágólapra másolva!

Munkaadónak és munkavállalónak egyaránt az az érdeke, hogy ne legyenek, vagy legalábbis csökkenjenek a nem megfelelő munkakörnyezetből adódó táppénzes hiányzások. Kevesen tudják, de minisztériumi rendelet szabályozza, hogy milyen körülményeket kellene biztosítani a képernyő előtt ülő dolgozóknak, akik az alapfelszereltségen kívül a helyes testtartáshoz szükséges, ún. ergonómiai eszközöket is igényelhetnek maguknak a munkahelyükön.

Forrás: 123rf

Sokan nem tudják, de a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet értelmében, többféle munkavégzést segítő eszköz jár a legalább napi 4 órát monitor előtt töltő munkavállalóknak, ha igénylik ezeket.

Szemészeti szakorvosi vizsgálat után például a képernyőnézéshez jár az éleslátást biztosító szemüveg. A szakorvosi javaslatot kétévente kell kérni ehhez.

Az irodai szék legyen stabil és biztosítsa a könnyű, szabad mozgást és a kényelmes testhelyzetet. A szék magasságának pedig állíthatónak és dönthetőnek kell lennie. Az ülés közbeni helyes testtartás felvételéhez és megtartásához igény esetén láb-, sarok-, kar- és csuklótámaszt kell biztosítani.

A rendelet kitér a szabad helyváltoztatást és mozgást biztosító helyigényre, a tükröződést kiküszöbölő megoldásokra, a megfelelő megvilágításra és fényviszonyokra, de még arra is, hogy a munkaasztal legyen olyan felületű és nagyságú, hogy biztosítsa a monitor, a billentyűzet, az iratok és a csatlakozó eszközök rugalmas elrendezését. A laptartónak pedig állíthatónak és megfelelő magasságban rögzíthetőnek kell lennie, hogy a használó kényelmesen tudja olvasni a monitort.

Forrás: Fellowes

„Amíg ülés közben nem rögzül be a helyes testtartás, mindenképpen érdemes ezt elősegítő eszközöket használni – mondja Csala Kitti az irodai ergonómiával foglalkozó cég márkamenedzsere. A Fellowes 4 zónára osztotta a problémás területeket és ezek mindegyikére kínál megoldást. Az első terület a hát és a derék. A fájdalmak kialakulásának megelőzéséhez megfelelő szék, hát- és lábtámasz szükséges. A második veszélyzóna az állandó egér- és klaviatúrahasználattól igénybe vett csukló, a harmadik a nyaki rész, amelynek fájdalmát az okozza, hogy nem a megfelelő szemmagasságban és távolságban nézzük a monitort, amihez emelő kellhet. A negyedik terület pedig az ideális megoldásra, az ülő munkát az állóval váltogató munkavégzésre ad lehetőséget a legkorszerűbb, könnyen átállítható ülő-álló munkaállomásokkal."

A megfelelő munkakörnyezet kialakítása a költséghatékonyságon kívül egyre nagyobb szerepet játszik a munkaerőtoborzásban és a dolgozók megtartásában is, hiszen a jó közérzet mellett a legfontosabb értékünk, az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!