Lemásolta az iPhone X-et a Xiaomi

xiaomi mi 8 okostelefon
Xiaomi Mi 8
Vágólapra másolva!
A Mi 8 különleges kiadásában 3D-s arcfelismerés is van.
Vágólapra másolva!

Folytatja a rendkívül agresszív árazású okostelefonok készítését a Xiaomi, csütörtökön rögtön három mobilt is bejelentett, ezek elsőként Kínában kerülnek majd piacra a következő napokban. A három közül a csúcskategóriás Xiaomi Mi 8 a legfontosabb, a Xiaomi Mi 8 Explorer Edition a legérdekesebb, míg a Xiaomi Mi 8 SE pedig a legnagyobb tételben fogyó lesz.

Xiaomi Mi 8 Forrás: Xiaomi

A kínai gyártó új csúcsmobilját jelentő Xiaomi Mi 8 papíron szupernek tűnik, de kínos alapossággal klónozza az Apple iPhone X-et. Az avatatlan szemlélőknek gyakorlatilag négy dologból eshet le, hogy nem az almás mobilról van szó: a szoftverének grafikus felületéből, a hátlap Xiaomi logójából, a hátlapi ujjlenyomat-olvasóból, továbbá adott esetben a készülékház színéből.

Ezektől eltekintve csak azok látják a különbségeket, akik eltöltöttek már némi időt az Apple telefonjával.

A klónozási problémán túllendülve nem igazán lehet belekötni a készülékbe, gyakorlatilag mindenből a legjobb található benne. A HDR-t is támogató, notchos Super AMOLED érintőkijelzője 6,2 hüvelykes és 1080×2248 pixeles, az előlapi kamerája 20 megapixeles, a hátlapi dupla kamerái pedig 12 megapixelesek. A Xiaomi azt állítja, hogy a hátlapi képalkotó rendszer a legjobbak között van, az Apple iPhone X és a Huawei P20 esetében megszokott képminőségre lehet számítani.

Xiaomi Mi 8 Forrás: Xiaomi

Teljesítmény tekintetében sem lesz gond az eszközzel: a Qualcomm Snapdragon 845 dolgozik benne, 6 GB memória és modelltől függően 64, 128 vagy 256 GB háttértár mellett. A lapkakészlettel kapcsolatos további érdekesség, hogy ez a világ első olyan mobilja, amely egysávos helyett kétsávos GPS-t használ, így

a szokásosnál jóval precízebb helymeghatározásra képes.

A gyárilag Android 8.1 rendszerrel érkező, 3400 milliamperes akkuval ellátott telefon sikerét persze az ára garantálja: jüanról forintra átváltva a 64 gigás változata 115 ezer, a 128 gigabájtos 128 ezer, míg a 256 gigás 140 ezer forintba kerül majd. Ezek persze nettó árak, azaz nem tartalmazzák a vámhoz és az áfához hasonló tételeket, de ettől függetlenül pozitív értelemben sokkolónak mondhatóak.

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition

A csúcsmobil különleges kiadása erősen limitált példányszámban lesz elérhető, éppen ezért is nem érdemes arra számítani, hogy jut belőle Kínán kívülre.

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition Forrás: Xiaomi

Négy téren különbözik a normál modelltől:

  • 6 GB helyett 8 GB memória található benne,
  • áttetsző a hátlapja, így látható a telefon akkuja és a nyomtatott áramköri lapjának egy része,
  • a világon elsőként kínál androidos telefonban 3D-s arcfeltérképezésen alapuló arcfelismerést (azaz sikerült lemásolni benne az Apple Face ID-t),
  • továbbá a Porsche Design Huawei Mate RS után a világ második olyan kijelző alatti ujjlenyomat-olvasót használó telefonja, ami ténylegesen piacra kerül.

A modell csak 128 GB háttértárral lesz kapható, átszámítva olyan nettó 157 ezer forintért.

Xiaomi Mi 8 SE

A három mobil közül a legtöbb vásárló számára a Xiaomi Mi 8 SE a legérdekesebb, elvégre 1799 jüan a kezdőára, nettó 77 ezer forinttól indul majd. A legnagyobb érdekességét a vadiúj Qualcomm Snapdragon 710 lapkakészlet használata jelenti, ebben a telefonban debütál majd a technika. A lapkakészlet a Snapdragon 660 közvetlen utódja, ahhoz képest 30 százalékkal alacsonyabb fogyasztást és 20 százalékkal jobb teljesítményt kínál, 2× 4 magos processzor dolgozik benne. A chipset mellé modelltől függően 4 GB vagy 6 GB memória és 64 GB háttértár került.

Xiaomi Mi 8 SE Forrás: Xiaomi

Kedvező ára ellenére a mérnökök nem spóroltak a Xiaomi Mi 8 SE kijelzőjén, 5,9 hüvelykes és 1080×2244 pixeles Super AMOLED található benne, ráadásul HDR-támogatással. Az előlapi kamerája 20 megapixeles, a hátlapi dupla kamerás rendszere pedig 12 + 5 MP-es szenzorokból áll, fáziskülönbséges autofókusszal. Videó akár 4K felbontásban is rögzíthető a telefonnal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!