Diszkriminációval vádolják az Intelt

Hannover, 2017. március 20. Az Intel amerikai cég standja a hannoveri CeBIT-en 2017. március 20-án. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország több mint 3000 cége mutatja be termékeit, a partnerország pedig Japán. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Vágólapra másolva!
Az idősebb munkavállalóit küldhette el a legutóbbi nagy leépítése során.
Vágólapra másolva!

Jelentős szemléletbeli és üzleti pályakorrekciót jelentett be 2016 áprilisában az Intel: az új stratégiája az internetre kötött kütyükbe szánt termékek fejlesztését tolta előtérbe, persze a PC-s és szerveres termékek rovására. Részben ennek a váltásnak a következményeként egy 12 ezer fős leépítést is végrehajtott a vállalat.

Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

A The Wall Street Journal birtokába került (via Engadget) dokumentum szerint az Intel hamarosan bajba kerülhet a leépítés miatt. Egyes elbocsátott munkavállalók panaszai alapján vizsgálatot indított ellene az USA azonos munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatos ügyekre szakosodott bizottsága, mivel felmerült a gyanú, hogy a nagy leépítés során az Intel szándékosan az idősebb munkavállalóitól szabadult meg.

Példát is kaptunk: az adatok alapján a 2016. májusi leépítési körben 2300 főnek mondott fel az Intel,

az átlagéletkoruk 49 év volt, míg a cégnél maradtaké 42 év.

Az államközi bizottság hivatalosan nem kommentálhatja a folyamatban lévő ügyeket, valójában még arra sincs lehetősége, hogy megerősítse vagy tagadja a vizsgálatok létezését. Egyelőre nem világos, hogy indít-e majd bármilyen érdemi eljárást az Intel ellen, ez természetesen attól függ, hogy képes-e érdemi bizonyítékokat szerezni az állítólagos diszkrimináció bizonyítására.

Az Intel tagadja, hogy az elbocsátások során figyelembe vette volna a munkavállalók életkorát, álláspontja szerint ez nem volt szempont a kiválasztási folyamat során.

Nem ez lenne a bizottság első efféle ügye a techszektorban, nemrég az IBM ellen indított eljárást, az elmúlt négy évben elbocsájtott 20 ezer munkavállalójának ugyanis 60 százaléka volt 40 év feletti. Emellett egy belsős céges dokumentumból kiderült, hogy a cég szeretné „javítani" a felelős beosztású alkalmazottjainak életkor alapján történő megoszlását.

Érdekes kontextus az ügyhöz, hogy a Szilícium-völgy 18 legnagyobb techcége közül hétnél 30 vagy kevesebb a munkavállalók átlagéletkora.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!