A YouTube segítségét kérte a brit rendőrség

Parsons Green
A police officer stands guard at a police cordon near to a house in Newport, south Wales, on September 20, 2017, as they continue their investigations into the September 15 terror attack on a London underground tube train carriage attack at Parsons Green station. Two men were arrested in Wales on Wednesday over last week's London Underground terror attack in which 30 people were injured, bringing the total number of people in custody to five, police said. The men, aged 48 and 30, were arrested under anti-terrorism legislation in Newport in Wales, police said, after a 25-year-old man was arrested in the same city on Tuesday. / AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
Vágólapra másolva!
Erőszakra buzdító rapvideókat távolított el a videómegosztó.
Vágólapra másolva!

Mostanra a többség valószínűleg hallott róla, hogy az idei évben megdöbbentő erőszakhullám tört ki Londonban: az év eleje óta már 66 embert gyilkoltak meg, közülük 41 személyt késeléssel. Éves összehasonlításban 44 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma az Egyesült Királyság fővárosában.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Geoff Caddick

A szakértők szerint az aggasztó növekedés számos okra vezethető vissza, a mostani helyzet végső soron több generációnyi elhibázott és működésképtelen szociális politika következménye. A gyilkosságokat főként a perifériára csúszott utcai bandák fiatal tagjai követik el.

Számos áldozat az utcai bandák egymás közti háborúinak vált az áldozatává, rossz helyen voltak rossz időben.

A nagy-londoni közigazgatási terület biztonságáért felelős Metropolitan Police most a YouTube segítségét kérte egyes „drill" típusú rapvideók eltávolításában. Eddig olyan 30-at, a bejelentett videók bő felét törölte a videómegosztó. Mindez valójában nem újdonság, az elmúlt két évben a Met évente olyan 50-60 erőszakra buzdító videót töröltetett a YouTube–ról.

A Chicagóból származó drill műfaj sajátossága, hogy a számok dalszövegei az erőszakot dicsőítik, számos esetben közvetlenül gyilkosságra buzdítanak. Maga a drill kifejezés egy szlengszó az automata lőfegyverekre.

A rendőrség által kifogásolt videókon tipikusan eltakart arcú bandatagok fenyegetik egymást szóban, továbbá gesztusok és kézjelek használatával.

A rendőrség 2015 szeptembere óta információszerzésre is használja a drillvideókat, olyan 1400-at követ közülük, hátha további betekintést nyer a londoni utcai bandák működésébe. Időközben a YouTube is fejlesztett a tartalomfelismerő rendszerein, a cég szerint a Met által kifogásolt videók többsége a rendőrség általi bejelentésük idején már nem érhető el a videomegosztón.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!