Négy hétig nem facebookozhatnak egy szigetországban

Facebook's creator US Mark Zuckerberg waves before speaking on the opening day of the 2015 Mobile World Congress (MWC) in Barcelona on March 2, 2015. Phone makers will seek to seduce new buyers with even smarter Internet-connected watches and other wireless gadgets as they wrestle for dominance at the world's biggest mobile fair starting today. AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Pápua Új-Guinea akár örökre is betilthatja a közösségi hálózatot.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen hírt kaptak Pápua Új-Guinea facebookozói, a kormány ugyanis egy négyhetes periódusra elérhetetlenné fogja tenni Mark Zuckerberg közösségi hálózatát a szigetországban. Sam Basil távközlési miniszter szerint erre a 2016-ban elfogadott Kiberbűnözési Törvény ad lehetőséget, a tiltás hatályba lépésének napját még nem határozták meg.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Lluis Gene

A miniszter szerint a négyhetes ciklusban elemzők fogják vizsgálni, hogy a lakosok milyen módon használják a Facebookot. Emellett kísérletet tesznek a kamu felhasználói profilok gazdáinak a leleplezésére, és az illegális tartalmak (például az álhírek és a pornográfia) eltávolítására.

Nem világos, hogy mindezt hogyan szeretné kivitelezni az ország Távközlési és Információtechnológiai Minisztériuma, a Facebook szóvivője is a sajtóból értesült a kormány tervéről.

Sam Basil nem tartja kizártnak, hogy amennyiben az akció sikertelen lesz, akkor akár be is tilthatják a Facebookot az országban, ezzel megelőzve a rajta történő bűnözést. Felmerült az ötlet, hogy az állam fejleszthetne helyette egy saját közösségi hálózatot Pápua Új-Guinea lakosainak, amely lehetővé tenné, hogy „igazi személyek a valós személyazonosságukkal felelősségteljesen használják a közösségi médiát”.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!