Tartalomszűrésre specializált chipeket tervez a Facebook

Young woman received a shocking text message on mobile phone. Smart Phone Mouth Open Beautiful Text Message Bad News Wireless Technology Using Phone Text Messaging One Woman Only Only Women Women Females Facial Expression Young Adult Adult Sitting Reading
Young woman sitting on bed and reading a shocking text message that she has received.
Vágólapra másolva!
Az általános célú lapkákkal nem jut egyről a kettőre a cég.
Vágólapra másolva!

A Facebook már jó néhány éve tervez saját hardvereket, ám a jó ideje pletykált okoshangszórójával ellentétben ezek nem fogyasztói termékek, hanem csak az adatközpontjaiban használatosak. A vállalat mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásaiért felelős Yann LeCun a párizsi Viva Technology konferencián elmondta, hogy mindez csak a kezdet, a vállalat specifikusan gépi tanulással kapcsolatos műveletek hatékony végrehajtására specializált lapkákat is kíván fejleszteni.

Forrás: Getty Images/BraunS/Brauns

A Facebook problémáját az jelenti, hogy automatizált eszközökkel jelenleg nem képes elég gyorsan és hatékonyan szűrni a közösségi hálózatra feltöltött tartalmakat, legyen szó bejegyzésekről, kommentekről, fotókról, egyéb jellegű képekről, videókról, vagy éppen élő videoközvetítésekről.

A kifinomult, gépi tanulást használó tartalomelemző algoritmusok nem futtathatóak megfelelő sebességgel a jelenleg rendelkezésre álló processzorokon és gyorsítókon.

Éppen ezért is a Facebook úgy döntött, hogy megpróbálja házon belül fejlesztett, a cég nagyon specifikus igényeihez tervezett chipekkel drámaian felgyorsítani a tartalomszűrést. LeCun a projekt céljaira konkrét példákat hozva szeretné elérni, ha a Facebook tartalomszűrője képes volna egy élő videoközvetítést elemezve azonnal riasztást küldeni a gyilkosságokról vagy az öngyilkosságokról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!