Lassulhatnak a számítógépek

intel pentium g4560 cpu processzor hyper-threading kaby lake
Intel Pentium G4560
Vágólapra másolva!
Újabb sebezhetőségeket találtak a processzorokban.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint 2018 a processzorokban talált biztonsági hibák éveként vonul majd be a történelembe. A januárban nyilvánosságra hozott Meltdown és Spectre sebezhetőségek elsősorban az Intel hírnevét tépázták meg, noha a kevésbé súlyos bugok többek közt az AMD termékeit is érintették. Márciusban jött a második hullám, ennek során rendkívül gyanús körülmények között az AMD processzoraiban található sebezhetőségekre derült fény, de ezeknek szerencsére nagyobb volt a füstjük, mint a lángjuk.

Intel Pentium G4560 Forrás: Computerbase.de

Most itt a harmadik hullám. Rövid ideje már keringő információknak megfelelően a Google és a Microsoft biztonsági kutatói két új sebezhetőséget azonosítottak a modern processzorokban, ezek valamilyen mértékben többek közt az Intel, az AMD és az ARM termékeit is érintik.

Az egyik a Meltdown hibához hasonló, míg a másik a Spectre egy új variánsa.

Az Intel szerint a sebezhetőségek ellen elég jó védelmet nyújtanak a januári bugokhoz már kiadott operációs rendszer frissítések és BIOS-frissítések, azonban a cég ettől függetlenül készített egy új mikrokódot a kihasználásuk ellehetetlenítése érdekében. Az új mikrokód béta formában már elérhető az alaplapok és a laptopok gyártói számára, akik a következő hetekben BIOS-frissítésekbe csomagolva juttatják majd el a fogyasztókhoz a javításokat.

A jelek szerint az AMD-sek egy picit jobban jártak: a két sebezhetőség közül csak az egyik érinti a termékeit. Az AMD processzoros számítógépeket használók szintén BIOS-frissítések formájában kapják majd meg a szükséges hibajavítást valamikor a közeljövőben.

Viszont van egy rossz hír: az Intel és AMD processzorokat egyaránt érintő a Spectre Variant 4 javítása csökkenti a processzorok teljesítményét.

Az Intel esetében a körülményektől függően 2-8 százalékis lassulásra lehet számítani, az AMD nem adott becslést a lefékezés mértékéről.

Mivel a korábbi hibajavítások már önmagukban is nagyon megnehezítették a Variant 4 kihasználását, így az Intel és az AMD is úgy döntött, hogy a Variant 4 elleni védelmet alapértelmezetten kikapcsolja az alaplapok és a laptopok új BIOS-aiban, így nem csökken majd a PC-k teljesítménye.

Akik teljes védettséget szeretnének majd élvezni a Variant 4 ellen, azoknak nem csak frissíteniük kell majd az alaplapjuk vagy a laptopjuk BIOS-át, de utána kézzel be kell majd kapcsolniuk a Variant 4 elleni védelmet a BIOS beállítófelületén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!