Hivatalos a 3 GB-os GeForce GTX 1050

nvidia geforce gtx 1050 3gb videokártya
NVIDIA GeForce GTX 1050 az MSI tolmácsolásában
Vágólapra másolva!
Specifikációit tekintve egy szörnyszülött az új kártya.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek pletykái után az NVIDIA hétfőn végre bejelentette a 3 GB GDDR5 videomemóriával szerelt GeForce GTX 1050 videokártyáját, a közönségét a belépőkategóriás gamer számítógépeket építeni kívánók jelentik. A termékre elég nagy szükség volt, ugyanis a jelenleg kapható GTX 1050 modelleken lévő 2 GB videomemória rendkívül szűkössé vált, a big budget játékok egy része már minimum textúraminőség mellett is megeszi vacsorára ezt a mennyiséget.

NVIDIA GeForce GTX 1050 az MSI tolmácsolásában Forrás: NVIDIA

Szerencsére ha kifut egy játék a videomemóriából, akkor nem fagy le vagy omlik össze, csak kénytelen intenzíven adatokat mozgatni a videomemória és a rendszermemória között. Ez negatívan befolyásolja a játék képkockasebességét: általánosságban csökkenti azt, plusz a videomemóriából való kifutás erősen növeli a mikroszaggatások valószínűségét is, egyenlőtlenebbé válhat az egyes képkockák lerendereléséhez szükséges idő.

Persze a körülményektől függ, hogy a memóriahiány pontosan milyen tüneteket produkál.

Éppen ezért is aki teheti, annak érdemes a GTX 1050 helyett a GTX 1050 Ti modellt választania: már alapjáraton is számottevően erősebb a testvérénél, ráadásul 4 GB GDDR5 videomemória van rajta. Cserébe persze jóval drágább is, és nem mindenki tudja kinyögni a felárát: az NVIDIA ezt a közönséget próbálja most megnyerni a 3 gigabájtos GTX 1050-nel.

Az új kártya nagy érdekessége, hogy egy szörnyszülött. Erre senki sem számított a bejelentésééig, hiszen nagyon egyszerű a koncepciója: vegyél egy GTX 1050-net, tegyél rá 2 helyett 3 GB memóriát, és profit.

Ehelyett az új 3 gigás videokártya

  • a várt 640 helyett 768 CUDA-maggal rendelkezik, mint a GTX 1050 Ti;
  • ráadásul a három közül ennek a kártyának a legmagasabb a GPU-órajele,
  • viszont a memóriabusza csak 96 bites, míg a társai 128 bites sínt használnak.
A háromfősre duzzadt NVIDIA GeForce GTX 1050-es család tagjainak legfontosabb specifikációi Forrás: NVIDIA

Magyarán a termék nem egy felturbózott GTX 1050, hanem egy szándékosan lebutított GTX 1050 Ti. Persze ez a végeredmény szempontjából igazából lényegtelen, a vásárlók így is azt kapják majd a pénzükért, mint amire számítanak.

A szokatlan megoldás pozitívuma, hogy a videokártyák gyártói gyakorlatilag nulla befektetéssel és erőfeszítéssel tudják majd előállítani a 3 gigás GTX 1050-eseiket: egy az egyben fel tudják majd használni a GTX 1050 Ti modelljeik áramköri lapjait, és a gyártósorok átállítása is pikkpakk megoldható lesz.

Egyelőre nem világos, hogy a 3 GB-os GTX 1050 mennyivel lesz drágább a 2 GB-os modellnél, továbbá mikor válhat széles körben elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!