Megmenekülhetett a ZTE

Donald Trump, acél és alumínium vám
US President Donald Trump speaks on steel and aluminum tariffs during a meeting with industry leaders in the Cabinet Room of the White House on March 1, 2018 in Washington, DC. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Donald Trump elnök közbenjárásával maradhat életben a vállalat.
Vágólapra másolva!

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma megdöbbentő szigorral csapott le áprilisban az elsősorban okostelefonokat és távközlési berendezéseket tervező ZTE-re: a döntése alapján a kínai vállalat hét éven át nem vásárolhat egyesült államokbeli cégektől származó technológiát. Emiatt például a Qualcomm és a Dolby is kiesett a beszállítói közül, de még az is kérdéses volt, hogy az Androidot használhatja-e a vállalat.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

A döntés hatására a múlt héten a ZTE szinte teljesen felfüggesztette a működését, és egészen eddig nem volt világos, hogy mi lesz a vállalat sorsa. Most nagyon úgy tűnik, hogy a Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnökök tárgyalásos úton rendezték a rendkívüli helyzetet.

Trump elnök ezt egy tweetben jelentette be: állítása szerint a szigorú döntés miatt túlságosan sok munkahely szűnt meg Kínában, így arra utasította a Kereskedelmi Minisztériumot, hogy tegye lehetővé a további működést a ZTE számára.

A ZTE a világ egyik legnagyobb munkaadója, globálisan olyan 74 ezer főt foglalkoztat.

A Kereskedelmi Minisztérium korábbi állásfoglalása szerint a ZTE megsértette az Iránnal és Észak-Koreával szembeni kereskedelmi embargókat, amerikai technológiát exportált az országokba, ezt 2016-ban el is ismerte a gyártó.

A mostani drákói szigorral meghozott döntést ettől függetlenül az okozta, hogy a ZTE megsértette a minisztériummal az ügy miatt kötött megállapodásának a feltételeit, nem bocsájtotta el vagy büntette a bónuszaik megvonásával a tiltott exporttal konkrétan kapcsolatba hozott munkavállalóit.

Úgy három tucat főről van szó, a kritikusok szerint ennyi ember miatt egy egész multicég csőd szélére küldése nem tekinthető arányos büntetésnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!