Jönnek a Linux appok a Chromebookokra

google pixelbook chromebook chrome os
Google Pixelbook
Vágólapra másolva!
Teljes értékű laptopokká válnak a Google szoftverével szerelt eszközök.
Vágólapra másolva!

A múlt évtized végén a Google szent meggyőződése volt, hogy a netezők többségénél a webalkalmazások teljes mértékben le fogják váltani a klasszikus számítógépes programokat, és persze az elsők között kívánt profitálni a trendből. Ugyan semmi sem lett az egészből, de a Chrome OS szoftverével szerelt, tipikusan olcsó Chromebook laptopok mégis meglepően népszerűvé váltak, elsősorban az Egyesült Államok oktatási intézményei vásároltak és vásárolnak belőlük sokat.

Google Pixelbook Forrás: Google

A Chrome OS nem egy teljesen nulláról kifejlesztett operációs rendszer, az Androidhoz hasonlóan a Linux rendszermagra épül. A Chromebookok eredetileg csak a Chrome böngészőt bocsájtották a felhasználók rendelkezésére, így funkcionalitás tekintetében rendkívül limitáltak voltak.

Ez két éve megváltozott, miután a Google egy kompatibilitási rétegen keresztül megoldotta, hogy androidos alkalmazások is futtathatóak legyenek a Chromebookokon, ezzel drámaian szélesítve a felhasználási területeiket. Sajnos nem az összes korábban piacra dobott Chromebook kapta meg utólag a Play Áruház elérésének a lehetőségét, de most már jó ideje minden új fejlesztésű modellen futtathatóak az Androidra írt szoftverek.

Mindezek után a Google a múlt héten bejelentette, hogy tovább bővíti a Chromebookok tudását: hamarosan a Linuxra írt alkalmazások is futtathatóak lesznek rajtuk, így igény esetén például a Firefoxhoz, a GIMP-hez vagy a LibreOffice-hoz hasonló programok használatára is lehetőség nyílik majd az eszközökön.

Ezzel a módosítással teljes értékű laptopokká válnak a Chromebookok.

Egyelőre nem világos, mennyire lesz könnyű linuxos alkalmazásokat telepíteni a Chromebookokra, de annyit már megerősített a Google, hogy klasszikus apt-get segédprogram elérhető lesz a rendszerben. Nemsokára minden kiderül, a Pixelbook laptopok tulajdonosai hamarosan megkezdhetik a linuxos programok használatát lehetővé tevő Chrome OS bétatesztelését.

A linuxos programok futtatásának a lehetősége nem csak úgy általában véve bizonyulhat hasznosnak, de sokat segíthet versenyképesebbé tenni a Chromebookokat. Az elmúlt bő egy évben a Windows 10 iskolai menedzselését megkönnyítő fejlesztésekkel, továbbá nagyon kedvező árú laptopokkal a Microsoft lényegében letámadta az oktatási piacot az USA-ban, így hirtelen komoly konkurenciát kaptak a Chromebookok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!