Cenzúrába kezd a Spotify

Daniel Ek, Spotify
Daniel Ek, CEO of Swedish music streaming service Spotify, poses for photographers at a press conference in Tokyo on September 29, 2016. Spotify kicked off its services in Japan on September 29. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
Elrejti vagy törli a gyűlöletkeltő zenéket és a nemkívánatos előadókat a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Az immáron tőzsdén jegyzett Spotify mostantól kezdve nem minden zenét és zenészt lát szívesen a piacvezető zenestreamelő szolgáltatásában. A vállalat két új ponttal bővítette a szerződési feltételeit, amelyek alapján törölheti vagy elrejtheti a gyűlöletkeltő és kirekesztő zenéket, továbbá az elfogadhatatlanul viselkedő zenészek által készített tartalmakat.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Az elrejtés alatt azt kell érteni, hogy a Spotify ugyan nem törli a szolgáltatásából problémásnak ítélt zenéket, de eltávolítja azokat az összes általa kezelt lejátszási listából. Emellett kizárja a dalokat és az előadóikat az összes típusú jövőbeli promóciójából, beleértve a hivatalos lejátszási listákra való felkerülés lehetőségét.

Az elrejtett dalok és zenészek csak úgy kerülhetnek majd a felhasználók szemei elé, ha konkrétan rájuk keresnek.

A Spotify nem teljesen a saját hatáskörében próbálja eldönteni, hogy mi tekinthető elfogadhatónak és mi nem, a tisztogatáshoz számos emberi jogok védelmével foglalkozó csoportot kért fel. Emellett a cég nemzetközi adatbázisokat is felhasznál majd a problémás zenék és előadók azonosítására.

Általánosságban véve az olyan zenéket veszélyezteti a törlés vagy az elrejtés, amelyek többek közt rassz, vallás, nem, szexuális identitás, szexuális orientáció, etnikum, nemzetiség, veterán státusz vagy fogyatékosság alapján valamilyen módon gyűlöletet vagy erőszakot szítanak egyének vagy csoportok ellen.

R. Kelly Forrás: Getty Images/FilmMagic/Taylor Hill

A bejelentés kissé talán megosztó pontja, hogy az előadók nemcsak zenéik miatt kerülhetnek fel a Spotify feketelistájára, hanem zenei világon kívül viselt dolgaik miatt is, például a súlyos bűncselekmények elkövetése, vagy akár az elkövetésük puszta vádja elég lehet ehhez.

A The Verge érdeklődésére remek példaként R. Kelly nevét hozta fel a Spotify, a 90-es évek közepe óta számos súlyos szexuális jellegű visszaéléssel és bűncselekménnyel megvádolt énekes tartalmait el fogja rejteni a zenestreamelő.

– kommentálta a lejátszási listáiban való tisztogatást a Spotify.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!