Lebőgött a walesi rendőrség arcfelismerő rendszere

dél-wales rendőrség arcfelismerés
A Dél-Walesi Rendőrség egyik arcfelismerő technológiával felszerelt furgonja
Vágólapra másolva!
92 százalékos hibaaránnyal dolgozott a Bajnokok Ligája döntőjén.
Vágólapra másolva!

Bőven kapott hideget és meleget az elmúlt körülbelül egy évben Dél-Wales rendőrsége, miután tavaly júliusban megkezdte az arcfelismerő rendszerének éles tesztelését. A NEC által szállított megoldás közel valós időben elemzi rendőrség hálózatára bekötött biztonsági kamerák képét, hogy riassza a rendőröket a körözött bűnözők megjelenésekor.

A Dél-Walesi Rendőrség egyik arcfelismerő technológiával felszerelt furgonja Forrás: Dél-Walesi Rendőrség

Vagy legalábbis ez az elmélet, azonban most kiderült, hogy elfogadhatatlanul magas hibaaránnyal dolgozik. A rendőrség weboldalán csendben elérhetővé vált információk alapján az arcfelismerési rendszer nagy tesztje a tavalyi Bajnokok Ligája döntő volt, ennek során a szoftver olyan 170 ezer a meccsre kilátogatott személy arcát dolgozta fel, és 2470 esetben riasztott.

A problémát az jelenti, hogy ebből 2297 fals pozitív volt, azaz a rendszer 92 százalékos hibaaránnyal dolgozott.

A rendőrség ettől függetlenül a védelmébe vette a rendszert: a beszámolója alapján időközben javult a hatékonysága, ráadásul a focimeccsen sokszor nagyon rossz minőségű vagy beállítású felvételeket kapott az arcfelismerő, ami nagyban hozzájárult a rengeteg hibás riasztáshoz.

Emellett a hatóság közölte, hogy az elmúlt olyan egy év során a rendszer 450 letartóztatáshoz és két letöltendő börtönbüntetés kiszabatásához járult hozzá, a brutális fals pozitív arány ellenére pedig egyetlen személyt sem tartóztattak le tévesen a rendőrök.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!