Jövőre jöhetnek az Intel videokártyái?

amd radeon rx vega videokártya
AMD Radeon RX Vega
Vágólapra másolva!
Akár januárban is leleplezheti az első termékeket a cég.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években kevés izgalmas dolog történt a videovezérlők piacán: az Intel integrált megoldásai általános használatra teljesen korrektté váltak, a dedikált videokártyák piacán pedig bármivel is próbálkozott az AMD, semmi sem volt elég az NVIDIA megszorongatására. Csak néhány új alaptechnológia vitt egy kis színt a hétköznapokba, például a GDDR5X és a HBM videomemóriák bevezetése, az adaptív képfrissítési technológiák elérhetővé válása, a grafikus vezérlőszoftverek kényelmi extrákkal (például videorögzítési és streamelési opciókkal) való felvértezése. Emellett szárnybontogatásba kezdett a 4K felbontású gaming is.

A kép csak illusztráció (AMD Radeon RX Vega) Forrás: AMD

Az elmúlt hónapokban szerencsére elkezdtek felpörögni az események: a Radeon Vegákkal ellátott AMD Ryzen processzorok új teljesítménykategóriát teremtettek az integrált videovezérlők piacán, az Intel pedig mindenki megdöbbenésére Radeon Vega videovezérlőkkel összeboronált processzorokat jelentett be.

Ami ennél is fontosabb, hogy az Intel a belátható jövőben megpróbál belépni a dedikált videokártyák piacára.

A kezdeményezés támogatása érdekében az Intel leigazolta az AMD grafikus vezérlőket tervező részlegének vezetőjét, továbbá a részleg vezető marketingesét. Raja Koduri és Chris Hook mellett a cég elcsábította a Teslától az AMD Athlon és Ryzen processzorok alapvető architektúráinak fejlesztését levezényelt Jim Kellert is.

Nem viccel az Intel: építi a nagy teljesítményű grafikus vezérlők tervezéséért felelős szupercsapatát.

A nagy kérdés, hogy vajon mikor kerülhetnek piacra az Intel videokártyái? A TweakTown iparági forrásai szerint sokkal hamarabb, mint az bárki gondolná: akár a jövő januári Consumer Electronics Show-n is megtörténhet a bejelentésük. Az informátorok szerint a vállalat már két éve dolgozik a dedikált grafikus vezérlőkön, így ha igaz a pletyka, akkor Kodurinak és Kellernek mérnöki szempontból még nem lesz közük ezekhez az első generációs termékekhez.

Fontos kiemelni, hogy a fenti információk

erős fenntartásokkal kezelendőek,

részben mivel az Intel kizárólag a jelenlegi integrált videovezérlőinek felskálázásával lehetne képes ilyen korán saját videokártyát piacra dobni. Viszont jó kérdés, hogy brute-force módszerrel mire mehet a vállalat, teljesítmény tekintetében képes volna-a legalább néhány árszegmensben felvenni a harcot az AMD-vel és az NVIDIA-val.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!