Kalózoldalra irányít a jogvédők webcíme

tévénézés
Young couple watching tv, man eating popcorn
Vágólapra másolva!
Az MPAA még 2015-ben foglalta le a domaincímet.
Vágólapra másolva!

Nagyjából négy éve komoly pánikot okozott a filmipari jogvédők körében a Popcorn Time. A mobilokra és számítógépekre is elérhető alkalmazás egy bárki által kezelhető, kalóz Netflix, amellyel filmek és sorozatok ezrei nézhetőek egyetlen kattintással.

Forrás: AFP/Image Source/Megan Maloy

A jogvédők nem tudnak mit kezdeni a szoftverrel, hiszen a tartalmakat torrent trackerek segítségével streameli, a nyílt forráskódja miatt pedig nem lehet eltüntetni. Az elmúlt években számos csapat készített saját verziót a Popcorn Time-ból, és ezekre ugyan jó darabig próbáltak lecsapni a jogvédők, viszont akárhányszor tüntették el a program valamelyik kiadását, egy másik csapat a forráskód felhasználásával pillanatok alatt újraélesztette a projektet.

A jogvédők tehetetlenek, most már jó ideje látszólag agyonhallgatással próbálják „kezelni" a Popcorn Time jelentette problémát.

Részben ezért is vicces, hogy az USA filmipari jogvédő szervezete (MPAA) most elvesztette az irányítást a Popcorn Time még 2015-ben lefoglalt, eredeti letöltési oldalának a domainje felett. Aki jelenleg meglátogatja a webcímet, azt

egy warez videostreamelő oldalra irányítja a böngészője.

Az ilyen incidenseket általában az okozza, hogy lejár a webcímek regisztrációja: újból szabadon regisztrálhatóvá válnak, mire szemfüles opportunisták lecsapnak rájuk. Nem világos, hogy jelen esetben mi történt, ugyanis a webcím regisztrációja csak 2024 májusában jár majd le, elméletileg továbbra is az MPAA tulajdonában van. Éppen ezért is biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan helyreáll majd a rend a domain körül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!