Drónrajjal zavarták meg az FBI túszmentő akcióját

drón quadrocopter jelzavarás börtön
Vágólapra másolva!
Már a hatóságok és a besúgók utáni kémkedésre is használják a kvadrokoptereket.
Vágólapra másolva!

A Defense One beszámolója alapján egyre nagyobb problémát jelentenek a rendvédelmi szervek számára az olcsó kvadrokopterek. A bűnözők elsőként kicsi és könnyű tárgyak csempészetére kezdték használni a drónokat, például börtönökbe próbáltak tárgyakat és anyagokat bejuttatni velük, azonban az elmúlt időszakban aggasztó méreteket öltött az eszközök szervezett bűnözés általi használata.

Forrás: Guernsey Press

Az egyik legdurvább eset, hogy nemrégiben az FBI túszmentő akcióját zavarták meg a bűnözők: egy kisebb rajnyi kvadrokoptert reptettek alacsonyan és nagy sebességgel az éppen felderítési tevékenységet végző ügynökök felett, ami alaposan megzavarta őket a munkavégzésben, plusz a kvadrokopterek kameráin keresztül a bűnözők persze figyelemmel követték az ügynökök tevékenységét. Nem világos, hogy sikes volt-e az akció, további részleteket nem közölt az esettel kapcsolatban az FBI.

Emellett a bűnözők most már általános felderítésre is széles körben használják a drónokat. Több konkrét példa is elhangzott: csempészek kémkednek velük a határőrök után, rablások előtt kvadrokopterekkel térképezik fel a kifosztani kívánt épületek biztonsági őreinek rutinját, vagy éppen a besúgók leleplezése érdekében drónokkal figyelik meg a rendőrségek épületeit.

A hatóságok egyelőre tehetetlenek, nem tudnak mit kezdeni a bűnözők új játékszereivel.

Ugyan a kvadrokopterek irányítójelei blokkolhatóak, azonban a jelenlegi formájában nem használható a módszer: az országhatárokon túl nagy a jellel lefedendő terület, míg a városokban erősen zavarhatná a távközlési rendszereket. A drónok lelövése biztonsági okból szintén nem jöhet szóba, ráadásul még jó látási viszonyok mellett és megfelelő fegyverrel is rendkívül nehéz eltalálni az apró méretű és gyorsan mozgó kvadrokoptereket.

A legjobb lehetséges megoldásnak az drónblokkoló „puskák" használata tűnik: ezek nem úgy általánosságban véve szórják a környezetekbe a blokkolójeleket, hanem egy specifikus irányba sugározzák azt. Viszont ezek használata az USA jelenlegi törvényei alapján illegális, ráadásul a jelenlegi modellek csak jól meghatározott körülmények között használhatóak hatékonyan.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!