Dagad a botrány: nők után kémkedett a Facebook mérnöke

facebook olvas regisztráció
Zuckerberg szerint a kamuhírek nem befolyásolják a felhasználókat
Vágólapra másolva!
Hozzáfért a felhasználói fiókjaik összes információjához. Bármit megnézhetett, amit csak akart.
Vágólapra másolva!

Látszólag se vége, se hossza a Facebook adatvédelmi botrányainak. A Cambridge Analytica-ügy, pontosabban a miatta indult hatósági vizsgálatok és globális médiacirkusz hatására a közösségi hálózat kénytelen volt az elmúlt hónapokban érdemben újravizsgálni a felhasználók magánszférájának védelmével kapcsolatos praktikáit és álláspontjait.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens

Ennek már van néhány látható jele, például a Facebookhoz kapcsolható alkalmazások a korábbinál kevesebb információhoz férhetnek hozzá, ráadásul egyszerűbbé vált áttekinteni és visszavonni az alkalmazások adathozzáféréseit. Az efféle jellegű jövőbeli módosítások mellett ráadásul a facebookozók hamarosan képesek lesznek majd törölni az összes olyan „láthatatlan" információt, amelyet a közösségi hálózat összegyűjtött róluk.

A Facebook számára rendkívül kellemetlen időzítéssel most újabb adatvédelmi botrány robbant ki: a cég egyik mérnökéről kiderült, hogy titokban kémkedett egyes női felhasználók után. Itt nem arról van szó, hogy napjában ki tudja hányszor megnézte az áldozatainak nyilvános profiljait, hanem

hozzáfért a mások számára láthatatlan, privát információikhoz.

Ezt a munkája tette lehetővé, technikai okból lehetősége volt belenézni a profiladatokba.

A részletek sajnos nem világosak, azaz például nem tudni, hogy hány áldozata volt a mérnöknek, egész pontosan milyen privát adatokat nézegetett, és mit kezdett az adatokkal. Annyi viszont biztos, hogy a botrányt kirobbantott Jackie Stokes tinderes naplófájlokkal bizonyította a Facebook biztonsági főnökének az alkalmazott csendes kémkedését,

ami alapján nagyon messze mehetett az illető.

A Facebook állítása szerint a mérnök súlyosan megsértette a cég belső szabályzatát, így természetesen kirúgták. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e jogi következménye annak, amit csinált.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!