Sokkolta Zuckerberg a törvényhozókat

2018.04.16. 16:08

Nem tudták, hogy a Facebook igazából minden netezőről gyűjt adatokat.

Valószínűleg mindenkinek feltűnt már, hogy az adatvédelmi törvények nem képesek lépést tartani a digitális világ rendkívül gyors változásaival. Ennek köszönhetően a szabályozások például csak limitált mértékben képesek kontrollálni azt, hogy a netezőket az interneten árnyékként követő vállalatok (tipikusan hirdetőcégek és közösségi hálózatok) kikről, milyen, és mennyi információt gyűjthetnek be, továbbá hogyan tárolhatják és használhatják fel az adatokat. A lassúság egyik oka, hogy a törvényhozók oroszlánrészének fogalma sincs a technológia működéséről.

Mark Zuckerberg az USA szenátusa előttForrás: AFP/Jim Watson

Mark Zuckerberg múlt heti szenátusi meghallgatásán ebből elég komikus helyzet adódott: a törvényhozók jókora része megdöbbenéssel értesült a tényről, hogy a Facebook gyakorlatilag az összes internetezőről gyűjt adatokat, nem csak az olyanokról, akik regisztráltak a szolgáltatásába.

Ez az adatgyűjtés hosszú évek óta nem titok, a Facebook szerint biztonsági okból történik, és éppen ezért is nem hajlandó nyilvánosan beszélni arról, hogy pontosan mire és hogyan használja fel az adatokat.

Az adatgyűjtés a szinte minden egyes webhelybe beágyazott facebookos gombokon keresztül történik.

„Korábban azt mondta, hogy mindenki rendelkezhet a begyűjtött adatai felett, azonban a cége olyanokról is információkat gyűjt, akik nem használják a Facebookot, nem járultak hozzá az adataik gyűjtéséhez, és nem fogadtak el semmiféle adatvédelmi szerződést" – összegezte a helyzetet Mark Zuckerberg számára Ben Luján szenátor.

A Facebook alapítója természetesen nem vitatkozott a szenátor megállapításaival, viszont a bevallása szerint semmiféle terv sincsen arra, hogy a közösségi hálózatot nem használók megtekinthessék vagy törölhessék a róluk begyűjtött információkat. A szenátor erre annyit mondott, hogy

a törvényhozók kénytelenek lesznek kezdeni valamit a helyzettel.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!