Újabb pénzjutalmas program a Facebooktól

facebook marketplace piactér apróhirdetés
Magyarországon is elérhetővé vált a Facebook hivatalos apróhirdetési szolgáltatása
Vágólapra másolva!
Segítséget kér a felhasználók adataival visszaélő appok lebuktatásához a cég.
Vágólapra másolva!

A Cambridge Analytica botrány hatására az elmúlt hetekben a Facebook rengeteg kisebb-nagyobb változtatást jelentett be a közösségi hálózat működésében. Ezek célja, hogy minimalizálják a facebookozók adataival való súlyos visszaélések esélyét, továbbá több az adataik feletti önrendelkezési lehetőséget adjanak a felhasználóknak.

A kép csak illusztráció Forrás: Facebook

Ugyan ez valamiért nem kapott médiafigyelmet, de a Facebook nem csak technikai megoldásokkal próbálja majd ellehetetleníteni a Cambridge Analytica útjára lépni kívánó cégek törekvéseit, de a fizetős hibabejelentő (bug bounty) programok mintájára előállt az adatvisszaélések bejelentését jutalmazó programjával is.

Mark Zuckerberg cége a programmal arra szeretné rávenni a facebookos alkalmazásokon keresztül adatokat gyűjtő cégek munkatársait, hogy amennyiben a munkáltatójuk csúnyán visszaél a Facebookról származó adatokkal, akkor

pénzjutalomért cserébe jelentsék be a visszaélést.

A bejelentést tevőknek első körben személyesen gyűjtött bizonyítékokat kell szolgáltatniuk a vállalatuk visszás tevékenységeiről. Ha a bizonyíték meggyőzőnek tűnik, akkor a Facebook saját vizsgálatot indít az ügyben, és további információkat kérhet a bejelentőtől. Ezután már legfeljebb akkor lehet szükség a bejelentő közreműködésére, amennyiben a Facebook feljelentést tesz a rendőrségen, vagy polgári peres eljárást indít a bejelentő cége ellen.

Pénzjutalomra csak akkor lehet számítani, ha az adott ügyben érintett felhasználók száma eléri a tízezret.

A program másik hibája, hogy a Facebook csupán 500 dollárban határozta meg a kifizetett jutalom minimális összegét. Maximális összeget nem adott meg a vállalat, hiszen minden esetben egyedi elbírálással dönti majd el jutalom mértékét, de az alacsony minimum összeg könnyen eltántoríthatja a potenciális szivárogtatókat.

Ha kitör a botrány a cégük körül, akkor a bejelentők szinte garantáltan elveszítik az állásukat. Arra pedig nem érdemes számítaniuk, hogy a következő munkahelyük megtalálásáig ki tudják majd húzni a Facebook által kifizetett jutalomból.

A program részletes leírása magyar nyelven is elolvasható a Facebook webhelyén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!