Robotok segíthetik az asztalosok munkáját

autosaw mit bútorasztalos robot
Adriana Schulz, az AutoSaw szoftverének fejlesztője
Vágólapra másolva!
Alaposan felgyorsíthatják a munkát a fűrészelő asszisztensek.
Vágólapra másolva!

Az asztalosok rengeteg eszközt használnak a munkájuk során, a jövőben pedig még robotok is beköltözhetnek majd a műhelyeikbe. Az MIT négytagú kutatócsapata által fejlesztett AutoSaw rendszer gyorsabbá és biztonságosabbá teheti a munkájukat, ráadásul csökkentheti a bútorok árát is.

Adriana Schulz, az AutoSaw szoftverének fejlesztője Forrás: MIT CSAIL

Két komponensből áll az AutoSaw. A munka a tervezőszoftverben kezdődik, ebben kell megtervezni magukat a bútorokat, vagy a körülményeknek megfelelően módosítani a korábban már megtervezett darabokat.

A szoftver a bútorok teherbírási képességét és a stabilitását is ellenőrzi.

Ha elkészült a legyártani kívánt bútordarab terve, akkor a szoftver magától elemeire bontja azt, majd specializált kis robotokkal méretre és formára vágatja az elemeket. A jelenlegi prototípus még nem tud furatokat készíteni, de a tervek szerint a következő változat már erre is képes lesz. Miután a robotok elvégezték a munkát, az asztalosnak már csak a faelemek felületét kell kezelnie, és persze össze kell raknia a bútort.

A rendszer elsősorban a kisebb műhelyekben jöhet jól, az általa elvégzett feladatokkal rengeteg időt spórolhatnának meg az asztalosok, a méricskélés és fűrészelés meglepően sok időt el tud vinni, főleg a nagy odafigyelést és precizitást igénylő munkadarab időrablók. A gépeknek köszönhetően a műhelyek növelhetik a legyártható bútorok mennyiségét, így olcsóbbak lehet a termékeik, vagy épp több pénzt kereshetnek, de ideális esetben akár a kettő együtt is megvalósulhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!