Ennyi videokártyát vettek tavaly a kriptobányászok

amd radeon rx vega videokártya
AMD Radeon RX Vega
Vágólapra másolva!
Eddig egyértelműen az AMD a bányászőrület nagy nyertese.
Vágólapra másolva!

A számítógépes játékosok és az ufókutatók nagy bánatára a tavalyi év körülbelül felében rendkívül nehéz feladat volt komoly számítási teljesítményű videokártyát vásárolni, hiszen a kriptovalutákat bányászók úgy szívták fel a készleteket, mint száraz szivacs a vizet. De mégis mennyi kártyát kell ahhoz vásárolni, hogy ne jusson belőle a tipikus közönségének?

AMD Radeon RX Vega Forrás: AMD

A Jon Peddie Research (via PC Gamer) most megadta a választ: tavaly bő 3 millió darab videokártyát vásároltak világszerte a kriptobányászok, méghozzá körülbelül 776 millió dollár értékben. Így sem sokkal egyszerűbb kontextusba helyezni az összeget, de

olyan 199 milliárd forintról beszélünk.

Mindezek kissé meglepő lehet, de az előző évhez képest összességében csökkent a leszállított GPU-k mennyisége, átlagolva 4,8 százalékkal. Fontos, hogy ebbe nem csak a külön kapható videokártyák számítanak bele, hanem a csak integrált grafikus vezérlővel rendelkező laptopok, egybegépek, minigépek, előre összeépített asztali számítógépek is.

A bányászőrület legnagyobb nyertese az AMD lett, az előző évhez képest 8,1 százalékkal nőtt a Radeonok piaci részesedése. Az NVIDIA része 6 százalékkal, míg az Intelé 2 százalékkal csökkent. Az utóbbi cég HD Graphics és Iris integrált grafikus vezérlői egyébként nem alkalmasak a kriptovaluták bányászatára, ehhez nem elégséges a számítási teljesítményük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!