Kilőhet a memóriakártyák sebessége

sandisk pcie pci express nvme memóriakártya
Vágólapra másolva!
889 MB/s sebességgel képes olvasni a Sandisk prototípusa.
Vágólapra másolva!

Nagyon elemében van a Sandisk a Mobil Világkongresszuson, a rendkívül gyors 400 gigás microSD-je után a vállalat demonstrálta a memóriakártyák jövőjét. Mint kiderült, a jövőbeli kártyák a jelenlegi adatkommunikációs hardverről és protokollról áttérnek majd a számítógépekben használt PCI Express és NVMe duóra.

Forrás: AnandTech

A demó során a Sandisk munkatársa rádugott egy nem szabványos SD memóriakártyát egy asztali számítógépekbe szánt alaplapra. Nem kártyaolvasót használt, hanem betette a kártyát egy átalakítóba, az átalakítót pedig közvetlenül bedugta az alaplapon lévő M.2 foglalatba.

A memóriakártya ugyanúgy kommunikált az alaplappal, mint egy modern SSD.

Nem maradt el a siker: a CrystalDiskMark mérőprogram szerint a szekvenciális adatolvasási sebesség durván 889 MB/s volt, míg a szekvenciális írási teszten 460 MB/s jött ki.

Sajnos az ilyen gyors memóriakártyák nem mostanában kezdhetnek majd terjedni, az SD Association egyelőre még küzd a technológia szabványosításával. Ha ez megtörténik, akkor utána szintén kell majd némi idő, mire a piacra kerülő eszközökben is bemutatkozik a támogatás.

Viszont jó hír, hogy az új típusú kommunikációt támogató eszközökbe behelyezhetőek lesznek a régi memóriakártyák is, a régi memóriakártyák pedig használhatóak lesznek az új eszközökben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!