Komolyan gondolja a saját videokártyát az Intel

Hannover, 2017. március 20. Az Intel amerikai cég standja a hannoveri CeBIT-en 2017. március 20-án. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország több mint 3000 cége mutatja be termékeit, a partnerország pedig Japán. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Vágólapra másolva!
A cég mérnökei már tesztelnek egy nagyon korai prototípust.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az Intel folyamatosan növekvő hangsúlyt fektetett a gamerek igényeinek kiszolgálására, így rengeteget fejlődtek a processzoraiba integrált grafikus chipek. Persze gigászi lemaradással küzd a vállalat, az AMD processzoraiba integrált Radeonok például nevetve elnáspángolják a HD Graphics és Iris grafikus alrendszereket. Átmeneti megoldásként a vállalat társult az AMD-vel: hajlandó volt Radeon Vega grafikus chippel összeintegrált, laptopokba szánt processzorokat piacra dobni.

Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Ez még nem minden, az együttműködés keretében az Intel elhappolta az AMD videovezérlőket fejlesztő Radeon Technologies Group részlegének a vezetőjét, és rábízta a grafikus hardverek tervezését végző divíziójának a vezetését. Raja Koduri feladata többek közt az lesz, hogy a következő években versenyképessé tegye a cég processzoraiba integrált grafikus chipeket, továbbá

betörjön az Intellel a dedikált videokártyák piacára.

Az ISCC konferencián kiderült, hogy az Intel máris teszteli a legelső grafikus kártyájának a prototípusát. Egyelőre rendkívül korai (konkrétan proof-of-concept) stádiumban van a projekt, de legalább az kiderült, hogy nem nulláról kezdi a videokártya tervezését az Intel. A jelenlegi prototípus alapját a kilencedik generációs integrált videovezérlője adja, ezt próbálják felskálázni a mérnökök.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!