Egy gyakornok szivárogtatta ki az iOS forráskódját

2018.02.12. 10:05

Eredetileg csak egy szűk baráti kör számára lopta ki az információkat.

Néhány nappal ezelőtt kikerült az internetre az Apple iOS operációs rendszer egyik leginkább féltve őrzött komponensének forráskódja. Ugyan a rendszerbetöltő modul kódja még az iOS 9-es időkből származik, azonban a jókora része feltehetően többé-kevésbé változatlan formában jelen van a jelenlegi iOS 11-ben is, így ha sikerül a forráskód elemzésével sérülékenységekre bukkanni, akkor akár újból jailbreakelhetővé is válhatnak az Apple eszközei.

Forrás: Apple

A Motherboardnak sikerült fényt derítenie a szivárgás körülményeire. A publikáció szerint a forráskódot 2016-ban lopta ki egy az Apple főhadiszállásán dolgozó gyakornok, méghozzá a jailbreakelés iránt érdeklődő barátai kérésére. A lopott kód összesen hat személynél landolt, és az eredeti tervek szerint rajtuk kívül soha nem is láthatta volna senki más.

A valóságban persze az történt, hogy ilyen vagy olyan okból végül mások is kaptak másolatokat az iBoot forráskódjából.

Végül egy ismeretlen személy nem bírt magával, és jól kiszivárogtatta.

A források szerint a nyilvánosságra került kód valójában csak a jéghegy csúcsa. A gyakornok rengeteg mindent kilopott a cégtől, jelenleg nem kiszivárogtatott forráskódok mellett például belső használatú szoftverekről is készített másolatokat.

A termékeink biztonsága szándékosan nem függ a forráskódjaink titkosságától. Rengeteg hardveres és szoftveres biztonsági réteg található bennük

– kommentálta az iBoot forráskódjának kiszivárgását az Apple.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!