Gyémánt védheti a mobilok kijelzőit

betört mobilkijelző shattered screen smartphone
Vágólapra másolva!
Jövőre kerülhet piacra az első Miraj Diamond Glasst használó telefon.
Vágólapra másolva!

Néha még a legóvatosabbak is megreptetik a telefonjaikat, aminek jobb esetben legfeljebb pár karc lesz a következménye, rosszabb esetben viszont akár a mobil kijelzője is betörhet. Ugyan az elmúlt években széles körben elterjedt kijelzővédő üvegek már kifejezetten jó munkát végeznek, de ahhoz továbbra is szerencse kell, hogy mondjuk a betonhoz való csapódástól ne repedjen meg, vagy pókhálósodjon be a védőüveg.

Forrás: Jaysin Trevino / Flickr

Ha minden jól megy, akkor jövőre egy minden eddiginél erősebb kijelzővédő réteg indulhat világhódító útra. A CNET beszámolója alapján már tesztelés alatt áll az Akhan Semiconductor nevű cég Miraj Diamond Glass védőrétege, amely a nevéből sejthetően mesterségesen előállított gyémántból áll.

Az anyag előállítása során szabályos helyett véletlenszerű mintázatba rendezik a kristályokat, ezzel csökkentve a mély törések kialakulásának kockázatát.

Az eredeti tervek szerint a gyémánt kijelzővédőnek már 2017-ben meg kellett volna jelennie a piacon, de ez nyilván nem történt meg. Az Akhan szerint most már tényleg sínen van a Miraj, egy meg nem nevezett mobilgyártóval közösen teszteli azt. A fizikai terhelési tesztek mellett jelenleg még azon is dolgoznak a mérnökök, hogy az anyag megfelelően áttetsző és vezetőképes legyen, azaz ne nehezítse meg az érintőkijelzők használatát.

A gyártó szerint a védőborítás nem csak önmagában lehet használható, hanem akár más védőüvegek megerősítésére is alkalmas, például vékony rétegben felvihető lehet a Gorilla Glass-ra. Ez nem csak a költségcsökkentés miatt lehet fontos, de segíthet ötvözni a két eltérő típusú védőréteg előnyös tulajdonságait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!