Már a Windows 10 a legnépszerűbb Windows

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
A magyar piacon eltarthat még egy darabig a trónfosztás.
Vágólapra másolva!

Rendkívül ambiciózus célt tűzött ki maga elé a Microsoft: a kiadását követő két-három évben 1 milliárd eszközre kívánta eljuttatni a Windows 10-et. A három éves határidő 2018. július 29-én fog lejárni, de a Microsoft tájékoztatása szerint tavaly novemberig „csak" 600 millió eszközre sikerült eljuttatnia a rendszert, így kétséges, hogy összejöhet-e július végére az 1 milliárdos felhasználói bázis.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Ennek ellenére most óriási mérföldkőhöz ért a Windows 10: a StatCounter nemzetközi statisztikái szerint a Windows 10 januárban letaszította a trónjáról a Windows 7-et, így

a leggyakrabban használt PC-s operációs rendszerré vált.

A Windows 10 részesedése 42,78 százalékra emelkedett, míg a Windows 7-esé 41,86 százalékra csökkent. Csak az érdekesség kedvéért: a kérdéses időszakban a Windows 8.1 részesedése 8,72 százalék, míg a Windows XP-é 3,36 százalék volt.

A Gemius Ranking adatai alapján hazánkban még nem történt meg a helycsere, a Windows 10 részesedés már hónapok óta csigalassúsággal emelkedik, már ha nem stagnál. A múlt héten hazánk legnépszerűbb számítógépes operációs rendszere 44,55 százalékos résszel a Windows 7 volt, a második helyre pedig sejthetően a Windows 10 jött be, egész pontosan 37,37 százalékkal.

A további, említésre méltó részesedéssel rendelkező rendszerek Magyarországon: Windows 8.1 (8,32%), Windows XP (4,97%), és macOS (2,25%).

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!