Különc Radeont dob piacra a Sapphire

sapphire pulse radeon rx 550 videokártya grafikus kártya
Sapphire Pulse Radeon RX 550
Vágólapra másolva!
A szokásosnál több stream processzort kapott az RX 550-es.
Vágólapra másolva!

Alapvetően egyszerű az AMD jelenlegi videokártya-kínálata. Olyan 20 ezer forint környékén és alatt azt vehetik a vásárlók, ami épp a legjobb választásnak tűnik a régi modellekből, míg a picit már játszani is kívánóknak a Radeon RX 550 vagy RX 560 modellek lehetnek az ideális ár-érték arányú választások. A Radeon RX 570 és RX 580 duó már a komoly gamereknek való, míg a Radeon Vega kártyák a szuperdrága csúcsmodellek.

Sapphire Pulse Radeon RX 550 Forrás: Sapphire

Néhány héttel ezelőtt kicsit árnyaltabbá vált a kép, ugyanis számos gyártó piacra dobta a szokásosnál lassabb, 1024 helyett csak 896 stream processzorral ellátott Radeon RX 560-at. Ami igazán problémássá teszi a helyzetet, hogy a gyártók nem fordítanak elég figyelmet a normál és a lebutított termékek megkülönböztetésére, így ha valaki RX 560-at vásárolna (már ha épp lehetséges), annak meg kell néznie a kiszemelt termék gyártói adatlapját, nehogy egy lebutított modellel szúrják ki a szemét.

Most tovább bonyolódik a helyzet, a Sapphire ugyanis bemutatta

az 512 helyett 640 stream processzort tartalmazó Radeon RX 550-esét.

Nem világos, hogy teljesen egyéni akcióról van-e szó, de érzésünk szerint a Sapphire csak az első fecske volt, jönnek majd más gyártóktól is az efféle modellek.

Sapphire Pulse Radeon RX 550 Forrás: Sapphire

A több feldolgozóegység persze jól hangzik, azonban van némi üröm az örömben: a referencia RX 550-hez képest a kártya boost-órajele 1183 helyett 1071 MHz, a GDDR5 rendszermemória pedig 7 helyett 6 GHz-en működik.

Ezekből ítélve a több feldolgozó ellenére a kártya valószínűleg ugyanúgy teljesít, mint az eddig piacra került RX 550-esek.

A külső tápellátást nem igénylő, DVI / HDMI 2.0 / DisplayPort 1.4 kimenetekkel rendelkező Sapphire Pulse Radeon RX 550 kártya 2 GB és 4 GB memóriával is kapható lesz, az ajánlott fogyasztói áraikat nem közölte a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!