Tényleg a Windows 7 lesz az új XP

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Bő egy év múlva véget ér az operációs rendszer támogatása.
Vágólapra másolva!

A Microsoft már jó ideje nem beszél a Windows 7-ről, azonban a múlt héten egy kellemetlen kötelességének eleget téve mégis szót kellett ejtenie róla. A vállalat közölte, hogy az eredeti terveknek megfelelően 2020. január 14-én nyugdíjba vonul az operációs rendszer, azaz 1 év és 4 hónap múlva érkeznek meg hozzá a legutolsó biztonsági frissítések.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Pontosabban a Windows 7-et használó többsége akkor kapja majd meg a legutolsó patcheket. Mint kiderült, a fenti dátum után a Microsoft valójában még 2023 januárjáig hajlandó lesz megszüntetni a rendszerben felfedezett sérülékenységeket, azonban ezeket a javításokat csak az olyan vállalati ügyfelek telepíthetik majd, akik hajlandóak fizetni a patchelés kiváltságáért.

Hiába készülnek még két évig javítások a rendszerhez, a felhasználók oroszlánrésze nem telepítheti majd azokat.

Pedig a Windows 7 általános nyugdíjazási dátuma most már kezd határozottan aggasztóvá válni, ugyanis továbbra is világ legnépszerűbb PC-s operációs rendszeréről van szó.

A GemiusRanking szerint hazánkban a számítógépek 41 százalékán fut, a 43 százalékos részesedésű Windows 10 csak idén júliusban vette át tőle a stafétabotot. Hazánkban százból négy számítógépen még Windows XP fut, pedig már négy és fél éve nem nem érkeznek hozzá biztonsági frissítések.

Nemzetközi szinten még ennél is rosszabb a helyzet: 42 százalékos részesedéssel a Windows 7 toronymagasan a legnépszerűbb számítógépes rendszer, a Windows 10 csak 34 százalékkal kullog mögötte. Globálisan a Windows XP használati aránya is magasabb, mint hazánkban: közel 5 százalék.

Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg a Windows 7 lesz az új Windows XP: aggasztóan magas piaci részesedés mellett fog megszűnni az általános terméktámogatása, ráadásul még évekbe telhet, mire minimalizálódhat a piaci részesedése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!