Javítatlan Windows 7 miatt szünetelt a TSMC chipgyártása

japán fegyelmezett vállalati dolgozó munka alkalmazott gyár
Employees of Japan's microprocessor maker Renesas Electronics work at the company's Naka wafer fabrication factory in Hitachinaka, Ibaraki prefecture on June 10, 2011. Renesas Electronics, a key microprocessor maker, said June 10 it would restore supply capacity to pre-March 11 earthquake levels by late September, a month earlier than planned. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Egy annak idején nagy hírverést kapott zsarolóvírus babrált ki a céggel.
Vágólapra másolva!

A múlt hétvégén mi is beszámoltunk a hírről, hogy óriási zűr támadt az elektronikai eszközökbe lapkákat gyártó TSMC-nél: a vállalat történetében először számítógépes kártevő miatt álltak le egyes üzemeiben a gyártósorok.

A kép csak illusztráció (a japán Renesas Electronics munkatársai láthatóak a fotón) Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A TSMC rengeteg ügyfélnek készít lapkákat, ráadásul az Apple házon belül tervezett lapkakészleteinek az egyedüli beszállítója. Ugyan nagyjából két nap alatt helyreállt a rend, de az incidens miatt a cég így is kénytelen volt 3 százalékkal csökkenteni a negyedéves árbevételének prognosztizált összegét.

Időközben újabb részletek derültek ki a malőr kapcsán: a TSMC szerint a gyártósorokat irányító, Windows 7-es számítógépeket a WannaCry zsarolóvírus fertőzte meg, a vállalat informatikusai ugyanis a jó ég tudja, hogy mióta nem telepítették a gépekre az operációs rendszerhez kiadott frissítéseket.

A tavaly márciusi frissítések már biztosan nem kerültek fel rájuk, ezek ugyanis megakadályozták volna a mostani kártevőfertőzést.

Sajnos nem tudni, hogy a rég halottnak hitt WannaCry miként kezdett el terjedni a cég hálózatában.

Elsőre megdöbbentőnek tűnhet, hogy egy efféle vállalat pont a gyártósorait működtető számítógépekre nem telepíti a frissítéseket, azonban ez sajnos általános jelenség a nagyvállalatoknál. A cégek attól rettegnek, hogy az operációs rendszerekhez kiadott frissítések stabilitási vagy kompatibilitási problémákat okozhatnak, így szigorúan tilos piszkálni a számítógépeket.

– tartja a jobb esetben igaz mondás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!