Crackerre szabadította a rendőrséget a Denuvo

rise of the tomb raider kep 3
Vágólapra másolva!
Lebukott Voksi, bűnvádi eljárást indíthatnak ellene.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a számítógépes játékwarezolók legnagyobb ellensége az osztrák Denuvo lett, a cég azonos nevű másolásvédelmi rendszerének több verziója is hónapokon keresztül képes volt védeni a cég ügyfeleinek videojátékait. A Denuvo önmagában nem másolásvédelem, hanem a játékok másolásvédelmét védi a feltörésről; a másolásvédelem másolásvédelme, ha úgy tetszik.

A Rise of the Tomb Raidert is a Denuvo védte egy darabig Forrás: Square Enix

A Denuvóval védett játékok feltörésében elsősorban egy bolgár fiatalember jeleskedett, azonban kedden derékba tört a karrierje: a Denuvót nemrég felvásárolt Irdeto nyomására megjelent az otthonában fél tucat rendőr, kettő közülük a számítógépes bűncselekményekkel foglalkozó osztálytól.

Lefoglalták a nála lévő számítógépet és szervert, majd kihallgatták a rendőrségen, ahonnan szabadon távozhatott.

Voksi szerint valószínűleg bűnvádi eljárást indítanak majd ellene, azaz komoly következményei lehetnek a játékok feltörésének. Nem világos, hogy pontosan hogyan azonosította a rendőrség, azonban a cracker saját bevallása szerint hagyott jó néhány olyan nyomot az interneten, amelyek alkalmasak lehettek erre.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a mostani razziával véget ért Voksi crackelős korszaka: állítása szerint befejezte a szoftverek feltörését, továbbá a saját üzemeltetésű REVOLT fórumát sem fogja feléleszteni. Ennek a webcímét elkobozta a rendőrség, először a bolgár belügyminisztérium weblapjára irányította át a látogatókat, de hírünk írásakor már nem töltött be semmit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!