Felgyorsulhatnak a játékok egyes Honor mobilokon

honor10teszt
Vágólapra másolva!
Több készülékre is érkezik a jobb sebességet hozó frissítés.
Vágólapra másolva!

Kiadásuk után az okostelefonok sebessége ritkán szokott pozitív irányban változni, ez tipikusan csak akkor történik meg, ha a gyártójuk kiad egy jobban optimalizált operációs rendszert hozzájuk. A Huawei külön márkájaként üzemelő Honor most bejelentette, hogy egyes Kirin lapkakészletes mobiljai esetében utólag nőni fog a játékok futtatásakor tapasztalt teljesítmény, szintetikus mérésekben akár egy árkategóriával feljebb lévő mobilokat is képesek lesznek megszorongatni a termékei.

Honor 10 Forrás: Origo

A GPU Turbo funkció működését nem részletezte a Honor, de van egy tippünk arra, hogy honnan fúj szél. A komplex 3D-s grafikát használó mobiljátékok képkockasebességét általában a grafikus vezérlő számítási teljesítménye limitálja, azaz a játékok futtatása során a grafikus vezérlő vért izzad, miközben a processzormagok közel sem dolgoznak teljes kihasználtság mellett. Emiatt a telefonok lapkakészletének processzoros része nem használja ki a gyárilag meghatározott, maximális hőtermelési keretét.

Valószínűleg az történik, hogy az új szoftver telepítése után a CPU kihasználatlan hőtermelési kvótáját hozzácsapják a GPU hőtermelési limitjéhez, ami lehetővé teszi a GPU órajelének akár számottevő megemelését, azaz a grafikus vezérlő túlhajtását.

Így a processzort és a videovezérlőt egy tokozásban tartalmazó chip összességében nem termel több hőt a megengedettnél, de a játékok mégis jobban futnak.

A hipotézist látszólag megerősíti, hogy a Honor valódi játékokbeli helyett szintetikus mérésekben elérhető teljesítménynövekedéssel példálózott. Az ilyen típusú mérőprogramok futtatásakor minimális processzorterhelés és maximális GPU-használat a jellemző, ez a típusú munkaterhelés pedig ideális a hőtermelési kvóta átcsoportosításából adódó előnyök demonstrálására.

Az már persze esetenként változó, hogy a játékok ténylegesen mennyit profitálhatnak a GPU Turbóból. Általánosságban véve

minél kevésbé terhelik a processzort, annál nagyobb mértékben nőhet a képkockasebességük.

A GPU Turbo funkciót a Honor 10, a Honor View 10, a Honor 9 Lite és a Honor 7X fogják megkapni, de nem világos, hogy mikor jön ki rájuk a frissítés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!